Szerző: Koi Tamás

2016. szeptember 14. 15:14

Jövőre minden UPC előfizető otthonában ott lehet a Netflix

Többéves megállapodást kötött egymással a világ egyik legnagyobb kábelszolgáltatójának számító, többek közt Magyarországon is jelen lévő Liberty Global és a világ legnagyobb előfizetős videostream-szolgáltatója, a Netflix. A megállapodás értelmében felkerül a Netflix alkalmazása a szolgáltató új generációs beltéri egységeire.

Harminc országra kiterjedő együttműködési megállapodást jelentett ma be Amszterdamban a világ egyik legnagyobb kábelszolgáltatója, a Magyarországon UPC márkanéven szolgáltató Liberty Global és a világ legnagyobb előfizetős videostreaming-szolgáltója, az idén januártól hazánkban is hozzáférhető Netflix. Ez az eddigi legjelentősebb, legnagyobb potenciális ügyfélbázist érintő megállapodás az iparágban, melynek részeként a Netflix a Liberty által szerzett előfizetők után részesedést ad a kábelszolgáltatónak a bevételből.

Megosztoznak a nézőn

A két cégnek ugyanakkor nem ez az első megállapodása, Nagy-Britanniában a Liberty Global helyi érdekeltségénél, a Virgin Media-nál 2013 óta lehet előfizetni a Netflix videostreaming-szolgáltatásra, az előfizetők pedig a Virgin beltéri egységeken futó alkalmazásokon keresztül is fogyaszthatnak tartalmat. A kábelszolgáltató szerint ezzel a nagyképernyős mozizás jóval egyszerűbben érhető el potenciális ügyfelek milliói számára, ez pedig végső soron mind a minél szélesebb tartalomkínálat nyújtásában érdekelt Liberty Globalnak, mind pedig a Netflixnek is az érdeke.

Fontos, hogy a Netflix alkalmazás csak a Liberty Global hálózatán működő új beltéri egységeken fut majd, a magyar leányvállalat, a UPC Magyarország esetében ez az idén nyár elején bemutatott Horizon médiabox. Ez a beltéri egység jelenleg a szolgáltató előfizetőinek töredékénél található meg csupán, ugyanakkor a kábelcég már csak az új generációs beltéri egységet telepíti az új előfizetőknek, illetve kérésre ingyenesen cseréli a régi, elavultabb modelleket.


Reed Hastings (balra) a Netflix alapító-vezérigazgatója és Mike Fries (jobbra) a Liberty Global ügyvezetője egy tavalyi panelbeszélgetésen

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Fontos, hogy a Netflix pontosan ugyanazt a tartalmat szolgáltatja majd a Liberty Global előfizetők számára, melyet az adott országban, régióban élő előfizetők elérhetnek. Azaz semmi különbség nem lesz a magyar UPC ügyfelei számára az említett alkalmazáson keresztül elérhető választék valamint az összes többi, nem a UPC-n keresztül csatlakozott ügyfél által fogyasztató mozik és sorozatok közt.

A szolgáltatás számlázása ugyanakkor máshogy zajlik majd, így azok az ügyfelek, akik a UPC beltéri egységein futó Netflix alkalmazáson keresztül regisztrálnak a szolgáltatásra, a UPC-nek is fogják fizetni az előfizetési díjat a havi számlájukkal, míg a többi előfizető közvetlenül a Netflixnek fizet. Azt egyelőre nem tudni, hogy a UPC-n keresztül csatlakozó ügyfelek részesülhetnek-e bármilyen díjlkedvezményben, ha valamilyen csomagajánlatban, vagy hűségszerződést aláírva fizetnek elő a Netflixre.

Itthon csak jövőre

A két cég megállapodásának eredményeként Európában elsőként Hollandiában érhető majd el a Netflix a kábelcég Ziggo márkanevű szolgáltatásán keresztül, a többi Liberty-ország valamikor jövőre, pontosabban meg nem határozott időpontban csatlakozhat. Addigra várhatóan a Netflix lokalizált tartalomkínálata is bővülhet majd, vagy legalábbis a lokalizált felirattal, netán szinkronnal ellátott tartalmak köre jelentősen nőhet, ami Magyarországon kulcsfontosságú lehet a szolgáltatás népszerűségének növelése érekében.

Ezzel együtt is valószínűleg nem ez lesz az egyetlen megállapodás nagy kábel, vagy internetszolgáltatók, valamint a Netflix közt, a Telekom Deutschland például már régóta elérhetővé teszi a Netflix tartalmát saját ügyfelei számára a szolgáltató beltéri egységein keresztül. Korábban a Magyar Telekom lakossági marketingigazgatója a HWSW számára úgy nyilatkozott, hogy ha a streaming szolgáltató készen áll majd arra, hogy lokalizált tartalmakat kínáljon a magyar piacon, létrejöhet hasonló együttműködés itthon is.

A legtöbb szolgáltató számára a Netflix a korábbi versenytársból, vagy ellenségből láthatóan egyre inkább megkerülhetetlen partnerré válik. Hiába adott ugyanis a legtöbb nagy operátornál a saját videotár (a Liberty országokban ez a My Prime), a Netflix számtalan olyan saját gyártású produkcióval rendelkezik, melyek világsikert arattak, emellett az alkalmazás működésének logikája (személyre szabott ajánlatok, nézői analízis) sokáig páratlannak számított az iparágban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról