Szerző: Habók Lilla

2016. szeptember 5. 15:14

Megjelent az Airbnb első átláthatósági jelentése

Közzétette átláthatósági jelentését az Airbnb szállásközvetítő oldal 2016 első félévére vonatkozóan. A riport szerint 188 kérést fogadtak különböző országok kormányzati szerveitől felhasználói adatok felfedésével kapcsolatban, amelyeknek a cég csaknem a felét teljesítette is.

HIRDETÉS

Kiadta első átláthatósági jelentését 2016 első félévének adatairól az Airbnb, amely a 2015 végén megjelentetett Közösségi Szerződésbe foglalt fogadalmak első lépése. A 191 ország 35 000 városában működő, szállásközvetítéssel foglalkozó cég azért indította a kezdeményezést, hogy nagyobb átláthatóságot biztosítson a nyilvánosság és a helyi hatóságok számára azokban az országokban, ahol a szolgáltatás működik.

A vállalás szerint a vezetőség a jövőben éves szinten közzéteszi az Otthonmegosztás Tevékenységi Jelentéseket, köztük az Airbnb közösség által generált gazdasági változásokat, a szálláshelyek földrajzi eloszlását vagy a városok átlagos látogatószámát az oldal által generált forgalmak alapján - a dokumentumok közül az átláthatósági jelentést adta ki a cég elsőként, a 2016 január 1. és június 30. közötti időszakra vonatkozóan.

A kormányzati adatkéréseket listázó átláthatósági jelentés alapján összesen 188 adatigénylést küldtek felhasználói adatok megosztásával kapcsolatban a világ különböző kormányzati szervei az Airbnb-nek. A kéréseknek közel 44 százalékát teljesítette a vezetőség vagyis összesen 82 olyan esetet igazol, amely felhasználói adatok felfedésével járt. A kormányzati szervek számára átküldött adatok 172 felhasználói fiókot érintettek a félév alatt. Az adatokat bekérő országok közül Franciaország vezeti a sort 42 kéréssel (22 teljesített), majd az Egyesült Államok következik 31 kéréssel (21 teljesített), de országonként több mint tíz esetet regisztráltak Németország, az Egyesült Királyság, Spanyolország és Olaszország esetében is. Az országok között nem szerepel Magyarországról érkezett adatkérés ebben az időszakban.

A cég abban az esetben adja át az adatokat a felhasználási feltételekben, az adatkezelési szabályzatban és a rendvédelmi iránymutatásban foglaltak szerint, ha az Airbnb-nek, a felhasználóinak vagy a közösségnek a jogait, a tulajdonát vagy a biztonságát veszélyezteti. Az otthonmegosztást ösztönző cég azt is megfogadja jelentésében, hogy a kormányzati szervek által bekért adatokról értesíti az érintettet, "kivéve, ha ez a cselekedet jelentéktelen, eredménytelen vagy a károkozás kockázatát hordozza", netán más miatt jogilag tilos az érintett felet erről értesíteni, mint ahogy például áprilisban a Reddit "kanárijának" eltűnésével történt.

Nem csak az Airbnb közöl adatokat a kormányzati szervek kéréseivel kapcsolatban, hanem az olyan nagyobb tech vállalatok is, mint a Google és a Facebook. A különbség, hogy az említett cégekhez ennél nagyságrendekkel több kérvény érkezik be mint az Airbnb-hez vagy az Uberhez. A Google 40 677 kérvényt kapott 2015 második felében, míg a Facebook ugyanebben az időszakban 19 235-t. Az Uber pedig áprilisban 469 kérvényről számolt be hathónapos periódusban nézve. A mennyiségek közötti különbségek érthetőek, mivel a Airbnb és az Uber sokkal kisebb adathalmazon ül, nem foglalkozik a felhasználók beszélgetéseivel, fotóival vagy a személyes információikkal.

A jövőben az Airbnb azt tervezi, hogy legalább éves rendszerességgel frissíti az átláthatósági jelentését, amennyiben nem érkezik nemzetbiztonsági korlátozás erre vonatkozóan. Arról a cég biztosította a közösséget, hogy eddig nem kaptak national security letter (NSL) formátumú kérést az Egyesült Államoktól. Amennyiben ez így marad, az Airbnb átláthatósági jelentésének rendszeres frissítésére és év közben a cég további riportjaira is lehet számítani.

a címlapról