:

Szerző: Gálffy Csaba

2016. szeptember 5. 12:56

Kitakarítja az App Store-t az Apple

Kidobálja az alkalmazásboltból a rendszeresen nem frissített appokat az Apple - jelentette be a cég. Szigorú nagytakarítás jön, százezerszám tűnhetnek el az alkalmazások.

Eltávolítja az alkalmazásboltból a kiöregedett appokat az Apple - jelentette be a vállalat múlt héten. Az olyan szoftverek, amelyek "nem működnek megfelelően, nem követik a jelenleg érvényes iránymutatásokat vagy idejétmúltak", kikerülnek az App Store-ból. A héten az Apple egyesével elkezdi átfésülni a boltban található alkalmazásokat és eltávolítja a nem megfelelőeket.

Hamarosan kezdődik

Szeptember 7-én indul a folyamat, amelynek során az App Store-ban található összes alkalmazást tüzetesen átvizsgálja az Apple. A tisztogatás kiterjed az összes kategóriára, így a játékoktól az üzleti appocskákig minden egyes alkalmazást újratesztel a cég, a nem megfelelőeket pedig kiszűri.

A folyamat részeként az Apple értesíti a kifogásolt appok fejlesztőit, ettől a ponttól 30 nap áll rendelkezésre a változtatások elvégzésére. Amennyiben a fejlesztő nem frissíti az alkalmazást, akkor az lekerül a Store felületéről. Kivételt azok az appok képeznek, amelyek induláskor azonnal kilépnek (tehát egyáltalán nem futnak), ezeket azonnal eltávolítja az Apple, és frissítés után teszi vissza a boltba.

Némi vigasz a fejlesztőknek, hogy az ideiglenesen vagy véglegesen eltávolított alkalmazások nevét nem teszi elérhetővé az Apple más fejlesztőknek, az továbbra is a fejlesztő fiókjához kötődik majd. Ez fontos, mert így megelőzhető, hogy "trónbitorló" appok jelenjenek meg a piactéren, újrahasznosítva néhány régebbi, sikeres app nevét. Szintén vigasz, hogy az App Store-ból történő eltávolítás csak a listázás megszüntetését jelenti, az Apple nem törli az appokat a felhasználók eszközeiről, és elérhető marad például az in-app vásárlás lehetősége is.

Viszonylag új követelmény viszont (és várhatóan ezt is számon kéri az Apple a nagytakarításkor), hogy az appok nevét kurtítani kell. Így a név-SEO, illetve a névhez illesztett leírás, magyarázat immár tilos, az új maximális hossz pedig 50 karakter hosszúságú.

Vuvuzela-hatás

A Statista júliusi adatai szerint jelenleg mintegy 2 millió alkalmazás található az Apple App Store-ban. Ezek jelentős része azonban az okostelefon-boom korai szakaszaiban került fel a boltba - kedvenc példánk a Vuvuzela-app, amely a 2010-es foci-vb egyik slágere volt, a világot megmozgató labdarúgótorna időben nagyjából egybe esett a mobilos fejlesztői aranyláz csúcsával, ami tematikus, és időben is korlátos appok tömegét eredményezte.

Az ilyen alkalmazások fejlesztése adott esetben a publikálásnál le is áll, néhány hétig használják őket a felhasználók, majd továbbállnak - ahogy a fejlesztők is. Az operációs rendszer és a hardverek azonban folyamatosan változnak, bekerülnek a visszafelé kompatibilitást korlátozó elemek, így megtörténhet, hogy az ilyen appok jelentős része már egyáltalán nem működik, de ha működik is, gyenge felhasználói élményt biztosít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

"Ha az appod úgy néz ki, mintha néhány nap alatt dobtad volna össze, vagy ha az első gyakorláshoz használt alkalmazásod szeretnéd feltölteni, hogy menőzz a barátaid előtt, akkor készülj fel a visszautasításra. Rengeted komoly fejlesztőnk van, akik nem szeretnék, hogy a minőségi alkalmazásaik körül X-faktor-meghallgatás legyen." - fogalmaz az Apple fejlesztői irányadása, amelyet immár az összes, korábban feltöltött appon is számon kér a cég.

Ugyanebben található a híresen aggasztó kitétel, miszerint az elbírálásnak nincsenek szigorú korlátai. "Elutasítjuk azokat az alkalmazásokat, amelyek tartalomban vagy viselkedésben átlépik a határt. Azt kérded, hol a határ? Hát, ahogy a Legfelsőbb Bíróság egyik bírója mondta, "tudjuk, amikor látjuk" [hogy átlépi-e az app a határt]. És úgy gondoljuk, hogy te is tudod, hogy mikor léped át."

Itt nem lesz Wintel-katyvasz

A Windows+x86 ökoszisztéma legfontosabb jellemzője a visszafelé kompatibilitás, a mai rendszereken gyakorlatilag tetszőleges 16 és 32 bites windowsos alkalmazások futtathatóak, egészen a kezdetekig visszamenőleg. A kompatibilitásnak persze van néhány gátja (különösen játékok esetében), de elvben a processzoron minden fut, ami akár egy 286-os gépen is elfutott. Az Apple épp ellenkező irányba tart: csak a friss termék (app) legyen a polcon, amelyik fejlesztő nem tiszteli és követi az ökoszisztéma folyamatos változását, az ne is profitáljon belőle. Ennek megfelelően a cég arra kéri a fejlesztőket, hogy ha nem tervezik az app karbantartását a jövőben, akkor távolítsák azt el a Store-ból.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 18:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.