Szerző: Hlács Ferenc

2016. szeptember 1. 12:25

A Samsung és az ASUS is leleplezte új, kerek okosóráit

Az ismert, forgatható kerettel és LTE-vel támad a Samsung legújabb okosórája - de az ASUS is tartja a lépést, az immár kerek kijelzővel érkező ZenWatch 3 az új dizájn mellett meglepően gyors töltést ígér.

2016-ban sem maradhat okosóra-dömping nélkül a berlini IFA kiállítás, a rendezvényen mindjárt két gyártó, a Samsung és az ASUS is leleplezte legújabb viselhető eszközeit. Mára mindkét vállalat kerek kijelzőre váltott, a két évvel ezelőtti szárnypróbálgatásokat szinte a teljes iparágban egyre kiforrottabb, határozottan esztétikus formatervek váltják fel, az eszközök mára szinte nem is különböznek külsőre a hagyományos óráktól - a számlap helyén lévő kijelzőtől eltekintve.

Samsung Gear S3: ami belefér

A Samsung a várakozásoknak megfelelően bemutatta Gear okosóra szériájának legújabb generációját, a Gear S3-at, amelyből mindjárt két variánssal is előállt. A készülékpáros képességeit tekintve a gyártó nem fogta vissza magát, lényegében minden komponenst belepakolt az eszközökbe, amelyre akár egy okostelefonban számítanánk.

A sportosabb külsejű "Frontier" és konzervatívabb "Classic" kiadásban is megjelenő Gear S3 1,3 hüvelykes kijelzőjével érezhetően nagyobb lett elődjénél, a kerek kijelző 360x350 pixelt vonultat fel, viszonylag alacsony 278 PPI pixelsűrűséggel. A kijelző pereme, akárcsak a tavalyi modell esetében, elforgatható, így nem csak az érintőpanelt bökdösve, de a rámát eltekerve is navigálhatunk az óra felületén. A forgatható keret, ahogy arról a Gear S2 tesztje során magunk is meggyőződhettünk, kifejezetten intuitív és kényelmes, egy kerek kijelzős okosóránál szinte magától értetődő megoldás.

Az óra 12,9 milliméter vékony házában egy meg nem nevezett, kétmagos, 1 gigahertzen ketyegő Exynos chip dolgozik, továbbá 768 megabájt RAM és 4 gigabájt belső tárhely is helyet kapott benne. De a cég a vezeték nélküli kapcsolatok terén engedte el igazán a gyeplőt, különösen ami a Gear S3 Frontier modellt illeti: az eszközbe Bluetooth 4.2, 802.11 b/g/n szabványú Wi-Fi, NFC, A-GPS és Glonass, valamint LTE is került, sőt a cég mobilfizetési megoldásához, a Samsung Payhez használt MST technológia is helyet kapott benne, amellyel a mágnescsíkos bankkártyák szimulálhatók a bolti fizetés során.

Mindezek mellett a gyorsulásmérő, giroszkóp, barométer, pulzusszenzor és környezeti fényérzékelők sem maradtak ki a repertoárból, a hívásokhoz pedig egy mikrofon-hangszóró párost is bepréselt a gyártó a kerek készülékházba. A Samsungtól megszokott módon az eszköz nem az Android Wear platformra, helyette a cég saját fejlesztésű, Tizen rendszerére épít, egész pontosan a szoftver viselhető eszközökre szánt változatának 2.3.2-es verziójára, amelyet a vállalat kifejezetten a tekergetős kezeléshez szabott.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A cég szerint a vezeték nélkül tölthető, 380 mAh kapacitású akkumulátorral szerelt okosóra akár 3-4 napot is elmegy egyetlen feltöltéssel - ezt az értéket ugyanakkor az első független tesztekig nem érdemes készpénznek venni, főleg ha az LTE is bekerül a képbe. Az eszköz továbbá víz és porálló, a zuhany alatt tehát legfeljebb a szíját kell félteni. A Gear S3 Frontier LTE-képes és mobil adatkapcsolat nélküli változatban is elérhető lesz, míg a Classic modellből utóbbi teljesen kimarad. A Gear S3 széria egyes modelljeinek ára egyelőre ismeretlen, az órák ugyanakkor még idén a boltokba kerülnek.

Teljesen újratervezett ZenWatch

Idei, ugyancsak harmadik generációs ZenWatch modelljével az ASUS teljesen átszabta a szériától eddig megszokott dizájnt, és maga is kerek kijelzőre nyergelt át. A számlap még nagyobbra sikerült, mint a Samsung eszközén: az új ASUS órájára egy 1,39 hüvelykes kerek AMOLED panel jutott, 400x400-as felbontással, illetve 287 PPI-s pixelsűrűséggel. Miután a konkurensénél egy leheletnyivel szélesebb területen tudta szétteríteni a komponenseket, a ZenWatch 3 egy hajszállal vékonyabb is lett vetélytársánál, vastagsága 9,95 milliméter.

A kezelést itt nem a keret, hanem az óra oldalán elhelyezett három gomb szolgálja, amelyek egyike dedikáltan a cég fitneszalkalmazását hivatott elindítani, eggyel pedig az Android Wear felületén navigálhatunk - az ASUS, ahogy eddig, továbbra is a Google viselhető eszközökre szánt platformjára építkezik. A harmadik gombhoz tetszőleges funkció rendelhető a felhasználó igényei szerint.

A motorháztető alatt itt a Qualcomm processzora dolgozik, egész pontosan a Snapdragon 2100 lapka. A chipet a gyártó még februárban jelentette be, az kifejezetten viselhető eszközökhöz készült, a Snapdragon 400 utódjául, amelynél a processzor 30 százalékkal kevesebb helyet foglal és mintegy 25 százalékkal kevesebbet fogyaszt. Az ASUS a Samsungnál eggyel földhözragadtabb az akkus üzemidő kapcsán tett ígéretekkel, a 340 mAh kapacitású teleppel szerelt ZenWatch 3-nál kétnapos használatról beszél egy feltöltéssel. Ez nagyjából reálisnak hangzik a korábbi okosórás tapasztalatok alapján, biztosat persze esetében is az éles használat után lehet csak mondani.

Üzemidő terén ugyanakkor komoly ütőkártya lehet a gyártó kezében a ZenWatch-csal érkező HyperCharge technológia, amely a cég szerint 5 perc alatt nulláról 60 százalékra tölti a készülék akkuját. Akárcsak a Gear S3, az ASUS legújabb okosórája is vízálló, egy méter mélyen fél órát is kibír. Az eszköz októberben kerül a boltokba, 229 eurós ajánlott fogyasztói áron.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról