Szerző: Hlács Ferenc

2016. augusztus 29. 16:35

Tagadja, hogy bünteti az Apple-exkluzív tartalmakat a Spotify

Az elmúlt napokban több vád is érte a Spotifyt, melyek szerint hátrébb sorolja keresési eredményei között az Apple Music-kal exkluzívan megállapodó előadókat. A cég tagadta a vádak jelentős részét, akad azonban ingoványos terület is.

Tagadja a Spotify, hogy rontaná felületén azon előadók vizibilitását, akik valamilyen exkluzív megállapodást kötnek a rivális zenestreaming szolgáltatásokkal. A cég állítólagos gyakorlatáról a napokban a Bloomberg számolt be. Az oldal a vállalathoz közeli, nevük elhallgatását kérő forrásai szerint a Spotify hátrébb sorolja keresési eredményei között azokat a zenészeket, akik frissen megjelent tartalmaikhoz valamelyik konkurensének egy ideig exkluzív hozzáférést adtak. Az oldal elsősorban az Apple Musicot emeli ki, amelyen a kizárólagos megjelenés egyenes úton romló láthatósághoz vezet a Spotify felületén, de hasonló "megtorlásra" számíthattak a Tidallal megállapodó előadók is.

A lap forrásai szerint a legnagyobb zenestreaming szolgáltatás nagyjából egy éve alkalmazza a megkérdőjelezhető gyakorlatot, az utóbbi néhány hónapban egyre nagyobb intenzitással, noha az ügyben érintett konkrét zenészeket nem neveztek meg. Egy másik vád szerint a keresési eredmények között elfoglalt pozíció lerontása mellett a cég a népszerű kiemelt (featured) lejátszási listákról is eltávolítja az egyes munkáikat elsőként más streaming szolgáltatások publikáló előadókat.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Spotify tagadta a keresési eredmények részre hajló manipulálásáról szóló fenti vádakat, azokat "egyértelműen hamisnak" nevezve - noha a kiemelt listák átrajzolására nem tért ki külön. Ahogy arra a Recode is rámutat, a cég részéről valóban nem sok értelme lenne a vizibilitás megvonásával "büntetni" az előadókat, hiszen azzal épp maga alatt vágná a fát: ha az amúgy is késve érkező albumokat még inkább elrejtené felhasználói elől, csak súlyosbítaná a helyzetet amely ellen küzdeni próbál.

A címek eltüntetése a kiemelt listákról ugyanakkor már ideálisabb megoldás lehet a cég számára, ha megfélemlítéssel akarja szolgáltatásához kötni a zenészeket, hiszen az adott zeneszámok továbbra is változatlanul kereshetők maradnak, az érintettek ugyanakkor saját bőrükön is érzik a vállalat nemtetszését. Jelenleg persze utóbbi módszer alkalmazása sem vehető biztosra, az ugyanakkor sokat elárul, hogy a Spotify nem tért ki annak cáfolatára, mikor a keresési eredmények átszabásával kapcsolatos vádakat tagadta.

A zenestreaming szolgáltatás és az Apple Music harca az utóbbi hónapokban egyre kiélezettebbé válik, előbbi vállalat idén júliusban politikai szintre vitte a csatát és versenykorlátozó magatartással vádolta meg a cupertinói cég szolgáltatását. Az Apple alkalmazásboltjában ugyanis a fejlesztőknek 30 százalékot kell fizetniük minden, az appban zajló vásárlás, így a Spotify havidíj befizetése után is - a szolgáltatás így képtelen tartani az árversenyt a cupertinóiak saját megoldásával, amelyet értelemszerűen nem érint hátrányosan a fenti megkötés.

Jelenleg a Spotify a világ legnagyobb zenestreaming szolgáltatásaként mintegy 30 millió fizető felhasználót tudhat maga mögött. A tavaly nyáron indult Apple Musicnak egy év alatt ennek nagyjából felét, 15 millió fizető ügyfelet sikerült összegyűjteni, ami kifejezetten figyelemreméltó teljesítmény ilyen rövid idő alatt. A cég persze több tekintetben előnnyel indul, hiszen szolgáltatása minden iPhone-on előre telepítve megtalálható. A Spotify egyébként nemrég, idén május végén igazította árait a konkurensek árazásához, így a versenyben minden korábbinál nagyobb súllyal esnek latba az exkluzív tartalmak - nem csoda, hogy a cég mindent megtesz, hogy azoktól megfossza a riválisokat.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról