Szerző: Hlács Ferenc

2016. augusztus 24. 11:44

Végleg búcsúzik a Codie

Nem sikerült talpra állnia az elmúlt hónapokban egyre inkább válságban lévő Codie-nak: a programozásoktató robotot fejlesztő magyar startup pénzügyi nehézségek miatt volt kénytelen lehúzni a rolót.

Szomorú véget ért az ígéretesen induló haza tech-startup, a Codie története. A szórakoztató programozásoktatást ígérő, lánctalpas robot mögött álló csapat Facebook oldalán jelentette be hivatalosan, hogy a megfelelő erőforrások híján nem dolgozik tovább a projekten, illetve rövidesen a cég felszámolását is megkezdi. A poszt szerint elsősorban a pénzügyi korlátok miatt dőlt be a kezdeményezés, a csapat sajnálatát fejezte ki amiért nem sikerült viszonoznia a vásárlók bizalmát, és mindenkinek megköszönte a támogatást.

Az már jó ideje nem volt titok, hogy akadtak problémák a Codie háza táján, legutóbb áprilisban írtunk róla, hogy a cég egyre ingatagabb lábakon áll, annak dacára, hogy a projekt kezdőlökését megadó IndieGogo kampányban kitűzött támogatási összeget a startup számottevően túl is teljesítette, és közel 100 ezer dollárt kalapolt össze. A rajt tehát kifejezetten magabiztosra sikerült, mikor azonban a termékek leszállítása következett, a cég már csak nehezen tudta tartani a lépést a megrendelésekkel, az eszközök több száz előre fizető felhasználóhoz egyáltalán nem jutottak el.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A cégnek a gyártáson túl a kis robothoz tartozó oktatószoftver fejlesztésével is komolyan meggyűlt a baja, az iOS-es appot nem sikerült a korábbi ígéreteknek megfelelően elkészíteni, így azok sem jártak sokkal jobban, akiknek a cég leszállította a robotot - az lényegében csupán egy lánctalpas távirányítós autóként funkcionálhatott. A szoftveres fennakadás oka, hogy a cég az aránylag nagyszámú megrendelés miatt szinte minden erőforrását a gyártásnak szentelte (összesen mintegy kétezer eszköz legyártása volt tervben), de a feladatba ennek ellenére végül beletört a foga. Saját szoftver híján végül a csapat egy Scratch-alapú oktatófelület bevezetését is fontolóra vette, a már ismert és népszerű programozásoktató platformmal PC-ről lettek volna irányíthatók a lánctalpas jószágok.

A folyamatos csúszás miatt a cég áprilisig szinte minden tartalékát felélte, így csak újabb befektetőkkel folytathatták volna a munkát - azonban mint látszik a mentőcsomag végül nem érkezett meg, a Codie pedig így kénytelen lehúzni a rolót. A startup vége azért is kifejezetten szomorú, mert a vállalat a tavalyi hivatalos rajt környékén még igazi hazai sikersztorinak ígérkezett: a projekt korai verziója egy évvel korábban a Microsoft Magyarország Imagine Cup döntőjén is vitte a pálmát, illetve tavaly az Innovációs TechShow fődíját is sikerült besöpörnie - és ahogy a közösségi finanszírozásból összegyűjtött, tisztességes összegből látszik, sok vásárló látatlanban is letette a voksát a termék mellett.

A válságot a cég egyébként jobban is kommunikálhatta volna, a késéseket hosszú hallgatások kísérték, a cég végül áprilisban, röviddel a helyzetét taglaló cikkek (köztük fentebb említett írásunk) megjelenése után, egy Facebook posztban beszélt egyre baljósabb helyzetéről, illetve közölte, vásárlóit emailben tájékoztatta a projekt aktuális állásáról. Ezután újabb hallgatás jött, a következő Facebook poszt viszont már a cég tegnap feltett búcsúközleménye volt.

A közleményben a csapat kitért rá, hogy miután több hónapig fizetés nélkül igyekeztek megmenteni a startupot, a sikertelen próbálkozások után végül mindenkinek új munkahely után kellett néznie, mára pedig nem maradt alkalmazott a cégben. Az ügyvezető ennek megfelelően a tulajdonosok jóváhagyásával hamarosan elindítja a hivatalos felszámolást. Annak kapcsán, hogy mi lesz azoknak a megrendelőknek a pénzével, akik nem kapták meg (illetve már nem is fogják) a terméket, a közlemény úgy fogalmaz: "A felszámolás során a hitelezők és teljesítetlen megrendelések kifizetése az értékesíthető céges vagyon mértékéig a törvényben meghatározott módon és sorrendben történik; ennél pontosabb, egyéni információt egyelőre nem tudunk mondani. Mindent megteszünk azért, hogy az összes teljesítetlen megrendelés árát visszafizessük."

A Codie tehát végleg búcsúzik, a projektnek legfeljebb a már leszállított, ám megfelelő szoftver híján nem túl hasznos robotok állítanak emléket. A csapat mindenesetre korábban megnyitotta a termékhez tartozó Bluetooth-os vezérlő API-t, így a vállalkozókedvűek Bluetooth 4.0-képes eszközökre maguk is fejleszthetnek hozzá klienst.

a címlapról