Szerző: Gálffy Csaba

2016. október 12. 12:00

Megérkeztek a Fujitsu új all-flash tárolói

Az új modellekel a gyártó immár nem a csúcskategóriás (és méregdrága) szegmenset célozza, árban és képességekben is a mainstream tárolók ellen indul majd harcba a két új eszköz.

Folytatódik a "nagy lecsorgás", vagyis az SSD-k betörése a mainstreambe. A PC-s világ meghódítása még javában zajlik, eközben pedig a vállalati tárolók piacán is egyre lejjebb tud kapaszkodni a technológia. E folyamatot illusztrálja a Fujitsu most piacra dobott két új modellje is, amelyek all-flash (kizárólag SSD-s) megközelítéssel a csúcskategória alá céloznak.

Az all-flash tárolók megjelenése a piacon nem mai történet, már a Fujitsu is dobott piacra ilyet, több, mint két évvel ezelőtt. Az első körös all-flash megoldások kimondottan a teljesítménykritikus szegmenset célozták, ahol a kapacitás (és sokszor az ár) is másodlagos tényező, ellenben a másodpercenként végrehajtható műveletek száma, a késleltetés és az átviteli sebesség kiemelten fontos. Az új generáció ezzel ellentétben már árban, kapacitásban és funkciókban is a mainstream tárolók piacára nevez, így a hagyományos forgótányéros meghajtók hamarosan a kapacitásra optimalizált tárolókba szorulhatnak vissza (ebben ugyanis az SSD-k magas áruk miatt továbbra sem túl versenyképesek).

All-flash, újra

A Fujitsu most két új modellt dob piacra. A kisebb, 2U magas AF250 az egyszerűbb változat, a 6 magos (2 Ghz) processzorral és maximum 64 gigabájt RAM-mal szerelt vezérlőre 2-24 meghajtó köthető, a maximális nyers kapacitás 92 terabájt. A hálózati kapcsolatnál 8 darab Fibre Channel illetve 8 darab 10 gigabites iSCSI áll rendelkezésre. A nagyobb modell az 5U magas Eternus AF650, amely már 10 magos, 3 GHz-es vezérlőchipet kapott, a helyi memória pedig 256 gigabájt lehet. Ez a modell akár 96 meghajtót is képes fogadni, a nyers kapacitás így 368 terabájt maximum.

Kiszámolható, hogy a legnagyobb SSD, amit a Fujitsu kínál az 3,84 terabájt kapacitású, emellett 1,92 terabájtos, illetve 960 és 400 gigabájtos meghajtók is kérhetőek. A cég ígérete szerint később még nagyobb kapacitású SSD-k is elérhetőek lesznek, így a tárolók egyre nagyobb nyers kapacitásra bővíthetőek idővel.

Az új tárolókban tehát már nem az SSD-k, hanem a pozicionálás és a funkciók az igazán érdekesek. Mindkét tároló képes például részvételre Storage Clusterben, ez a Fujitsu nevezéktanában a tükrözött, failoverre bevethető elrendezést jelenti. A váltás pedig flash-flash, illetve flash-diszk vonatkozásban is elérhető, az alkalmazás (vagy adatbázis) számára teljesen transzparens módon.

A tárolók képesek inline deduplikációra és tömörítésre is (ezért a jelentős RAM-kapacitás), ennek ára pedig benne van az eszköz költségében. Érdekesség, hogy a deduplikáció kötetenként ki-be kapcsolható, így az overheadet nem kell megfizetni olyan adatok esetében, ahol a dedup jobbára hatástalan maradna. Ez nem minden tárolónál van így, az EMC Unity modelljei például nem támogatják a deduplikációt, az XtremIO-nál van, viszont kikapcsolhatatlanul. Ez, és a ki-be kapcsolható tömörítés azt jelenti, hogy egészen finom szemcsézettséggel optimalizálhatóak az egyes kötetek kapacitásra vagy teljesítményre.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A tároló emellett kipipálja az olyan funkciókat is, mint az alkalmazásonként beállítható QoS, amellyel priorizálni lehet egyik-másik alkalmazás elérését, és beállítható például maximális válaszidő is, hogy azért túl hosszúra ne engedje a gyeplőt a rendszer.

A most bejelentett tárolók várhatóan november közepén jelennek meg kereskedelmi forgalomban.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról