Szerző: Asztalos Olivér

2016. augusztus 19. 16:37

Felbukkantak az első PCI Express 4.0-s eszközök

Közeleg a PCI Express 4.0 megjelenése, az első eszközök már készen vannak, a piaci rajt legkorábban jövőre várható.

HIRDETÉS

Kézzelfogható közelségbe került az következő PCI Express szabvány debütálása, a 4.0-s verziót alkalmazó első platformok és eszközök 1-2 éven belül megjelenthetnek. Az új csatoló komoly előrelépést kínál, az elődhöz viszonyítva duplázódhat a sávszélesség, ami a legutóbbi generációváltásnál nagyobb előrelépést jelent.

Míg a PCIe 2.0 egy sávon 5 GT/s (500 MB/s) átviteli sebességet kínált, addig a 2011-ben megjelent 3.0 "csak" 8 GT/s-re (985 MB/s) emelte a tempót. Utóbbira a 4.0 már rádupláz, a PCI Express busz legújabb verziója ezzel egy sávon 16 GT/s-re (1969 MB/s) növeli az átviteli sebességet, ez a legnagyobb kiépítésű, 16 sávos csatlakozó esetében 31,51 GB/s-os sávszélességet jelent. Mindeközben a visszafele kompatibilitás biztosított, tehát a 4.0-s eszközök működhetnek a korábbi verziót támogató alaplapokban, illetve a 4.0-s slotokban is működnek a szabvány régebbi verzióját támogató kártyák.

Itthon kódolják a bevásárlás jövőjét (x)

Magyarországról kapnak IT támogatást a Tesco közép-európai online bevásárlóközpontjai.

Itthon kódolják a bevásárlás jövőjét (x) Magyarországról kapnak IT támogatást a Tesco közép-európai online bevásárlóközpontjai.

Ahogy korábban, úgy elsősorban most is szerverekben jöhet leginkább kapóra a jelentősen megnövekedett sávszélesség. Nem csoda, hogy az IDF 2016 rendezvényen felbukkant első, a szabványt támogató kártya egy kiszolgálókba szánt hálózati vezérlő. Az x16-os (16 sávos) csatolóval szerelt terméket a Mellanox fejleszti, hátlapján pedig két darab, legfeljebb 100 gigabites sebességre képes port kapott helyet. Ahhoz, hogy mindkét portot ilyen sebességen lehessen használni, szükséges van a 4.0-s szabványra, ugyanis ebben az esetben már 25 GB/s-os sávszélességet generál a kártya, ami jócskán meghaladja a PCIe 3.0 maximális, 15,75 GB/s-os átviteli sebességét.

A PCIe 4.0-ből eredő magasabb sávszélesség a vállalati SSD-k számára is rendkívül hasznos lehet. Az NVMe felületű, négy sávon kommunikáló M.2-es és U.2-es meghajtók már most közelítik a 3.0-s szabvány maximális elméleti, 3940 MB/s-os határát, ami 4.0-ra váltva relatíve egyszerűen tolható ki az érték duplájára, 7880 MB/s-ra.

Május végén ismét 3 alkalommal jelentkezünk, lesz CI/CD, Flutter, és one-man-show is, ahol alaposan bemutatkozik a Tekton, a K8s natív pipeline.

:
a címlapról