Szerző: Hlács Ferenc

2016. augusztus 19. 11:18

Nyílt forrásúvá teszi a PowerShellt a Microsoft

Megnyitja a PowerShell forráskódját a Microsoft, a parancssori eszköz alfa kiadásai már most elérhetők GitHubon. Az eszköz első körben Ubuntu, Centos, Red Hat és macOS rendszerekre érkezik meg.

Újabb történelmi lépést tesz a nyílt forrású szoftverek, illetve a köréjük épülő közösség felé a Microsoft. A vállalat miután a Windows 10 évfordulós frissítésével elérhetővé tette platfromján a Bash-t, most megnyitja a PowerShell forráskódját, az eszközt Linux alatt is használhatóvá teszi. Kezdetben az Ubuntu, Centos és a Red Hat disztribúciók, valamint a macOS támogatják majd a Windowsról megismert parancssori eszközt, illetve az általa elérhetővé tett szoftvereszközöket, a lista azonban a későbbiekben várhatóan tovább bővül. A szoftver alfa kiadásai és a forráskód a projekt GitHub oldalán már szabadon elérhető.

A Microsoft szerint a lépéssel sokkal könnyebbé válik az egyes cégek windowsos és linuxos fejlesztőcsapatainak közös munkája, sőt, a munkavállalók oldalán a magabiztos PowerShell ismeretek értéke is megnő - arról nem is beszélve, hogy a .Net Core fejlesztők végre a framework minden támogatott platformján használhatják az eszközt. A PowerShell megnyitása persze még kezdeti stádiumban jár, azt a cég egy nyílt forrású fejlesztői modellt követve vezényelné le, hogy a közösségtől gyors és közvetlen visszajelzéseket, illetve potenciálisan hasznos hozzájárulásokat kapjon a projekthez. Továbbá, hogy a megoldás platformtól függetlenül jól használható legyen, a Microsoft több külső partnerrel is folyamatosan együtt dolgozik, beleértve a Google-t, a VMware-t, az Amazon Web Servicest és a Chefet is.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az eszköz portolását egyébként a vállalat szerint nagyban megkönnyíti, hogy annak eredeti tervezői szinte egytől egyig unixos háttérrel rendelkeztek, ami a PowerShell felépítésében is megmutatkozik. Ezzel együtt két fontos változtatást azért eszközölt a cég, elsőként létrehozta a PowerShell Editor Service névre hallgató szolgáltatást, amellyel a felhasználók különböző szerkesztők felületéről is bevethetik a PowerShellt - igaz a lista első körben kimerül a VS Code-ban és a Sublime-ban, ezt a vállalat a későbbiekben további szoftverekkel bővíti. A második fontos újítás a PowerShell Remoting Protocol (MS-PSRP) kiterjesztése, amely így már natívan támogatja majd az OpenSSH-t is.

A vállalat közleményében többször is kitér rá, hogy egy közösségi támogatással rendelkező, alfa verziós szoftverről van szó, így egyelőre mindenki ennek tudatában használja azt. A későbbiekben, a megfelelő tapasztalatok birtokában hivatalos, a Microsoft által kiadott stabil változat is várható - ennek időpontja a cég szerint a fejlesztői közösség visszajelzéseitől és az üzleti igényektől függ majd. A lépés azért is indokolt, mert maga a Microsoft is rengeteg linuxos virtuális gépet futtat, a cég szerint az Azure rendszerében minden harmadik VM-en a nyílt forrású rendszer fut - a heterogén szerveres környezetek kezelését nagyban megkönnyíti a platformtól függetlenül elérhető, egységes shell.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GITHUB

0

Elérhetővé vált a GitHub Copilot Enterprise

2024. február 29. 11:34

Az előzetes után általánosan hozzáférhetővé vált a GitHubon a Copilot új szintje, ami a szervezetek belsős kódbázisa alapján segíti a fejlesztőket.