Szerző: Asztalos Olivér

2016. augusztus 23. 15:59

Kiderült, mi lapul a HoloLens belsejében

Két processzorral oldotta meg a HoloLens első verziójának működését a Microsoft, a szemüvegben az Intel Atom processzora mellett egy egyedi tervezésű HPU is található.

A HoloLens AR (kiterjesztett valóság) szemüvegben található hardverről beszélt a Hot Chips 2016 konferencián a Microsoft. A termékben két processzor is található, a CPU mellett egy HPU is helyet kapott a szűkös házban. Míg előbbi az Intel kínálatából származik, addig utóbbi egy egyedi megoldás, kifejezetten a HoloLens igényeihez tervezve.

A CPU pontos típusa nem ismert, de egy az Intel Atom Cherry Trail családjában megtalálható modellről van szó, ami valószínűleg az alacsonyabb fogyasztású, okostelefonokba szánt megoldások közül származik. Ez az x86-os processzor felel az operációs rendszer futtatásáért, amit összesen 1 gigabájt memóriával kell megoldania.

Ennél lényegesen érdekesebb a HPU (Holographic Processing Unit) névre keresztelt chip, mely a CPU mellett, amolyan társprocesszorként helyezkedik el. Az egyedi fejlesztés a TSMC 28 nanométeres gyártástechnológiáján készül, és összesen nagyjából 65 millió logikai kapu, illetve 8 megabájt SRAM gyorsítótár található benne, miközben saját memóriával rendelkezik, amelynek szerepét egy 1 gigabájtos LPDDR3 chip tölti be.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A HPU lényegét 24 darab Tensilica DSP (digital signal processor), azaz digitális jelfeldolgozó adja. A DSP-k kiválóan megfelelnek analóg jelek számokkal ábrázolt, azaz a digitalizált adatainak feldolgozására, illetve az ehhez szükséges műveletek gyorsítására. Ezek speciális architektúrájú processzormagok, melyek különleges támogatást biztosítanak olyan lebegőpontos műveletekhez, mint például a különböző tömbök elemeinek összeszorzása.

A HoloLens HPU-ja nagyrészt szintén a digitalizálás feladatát látja el azzal, hogy a környezetből befolyt különféle jeleket dolgozza fel. Mindegyik DSP-re különálló folyamat bízható, a kamera képének feldolgozásától a viselő gesztusainak követéséig. A Microsoft állítása szerint a HPU másodpercenként 1 billió művelet elvégzésére képes, ami kétszázszor gyorsabb végrehajtást jelent, mintha a feladatot a CPU-ra bíznák, így a végrehajtás lényegesen kevesebb energiát igényel, mintha az a CPU magjain futna. A chip pontos fogyasztására nem derült fény, a prezentáción csupán annyi hangzott el, hogy az kevesebbet disszipál mint az Atom processzor, ami valószínűleg 2-4 wattot jelenthet.

Bár összeállítani egyszerűbb, de a kétprocesszoros megoldás több okból sem ideális. Két chip nem csak több helyet foglal, de rendszerint fogyasztás szempontjából sem optimális felállás az egyetlen lapkás, monolitikus megoldásokhoz képest, ez pedig különösen kényes kérdés egy akkumulátoros eszköz esetében. A Microsoft megoldása ugyanakkor érthető, teljesen új koncepciók esetében a tervezők hajlamosak ilyen kompromisszumokra, mellyel csökkenthető a kockázat, illetve gyorsabban piacra dobható a termék. A HoloLens valamely következő generációja valószínűleg összeolvasztja majd a CPU-t és a HPU-t, amivel az üzemidő mellett akár a számítási teljesítmény is nőhet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról