Szerző: Hlács Ferenc

2016. augusztus 18. 13:00

Fejlesztőknek szánt drónnal állt elő az Intel

RealSense térérzékelő kamerákkal felszerelt, kifejezetten szoftverfejlesztőket célzó drónt leplezett le az Intel. Az Aero névre hallgató eszközön egy Atom processzoros fejlesztői lapka dolgozik, és még idén piacra kerül.

Az Intel idén is igyekszik minden friss trendet meglovagolni fejlesztői konferenciáján, az IDF-en láthattunk már vezeték nélküli, all-in-one VR szemüveget és gépi látásra szánt fejlesztői modult is. De a vállalat a drónok rohamosan növekvő népszerűségű piacán is igyekszik bebetonozni jelenlétét, méghozzá saját, frissen leleplezett, elsősorban szoftverfejlesztőknek szánt négyrotoros eszközével.

Az Aero névre hallgató quadcopter nem a hobbistákat célozza, sokkal inkább a fejlesztők számára biztosítaná a "az Inteltől elérhető leggyorsabb utat, hogy alkalmazásaikat a levegőbe emeljék". A drónon a hasonló nevű Aero Compute Board dolgozik, a fejlesztői lapka egy Yocto Linux nevű rendszert futtat, egy négymagos, 2,4 gighaertzes Intel Atom x7-Z8700 processzorral, 4 gigabájt LPDDR3 RAM-mal és 32 gigabájt eMMC tárhellyel a fedélzetén. Az eszköz támogatja a 802.11ac szabványú Wi-Fit, és egy sor újrakonfigurálható I/O csatlakozó is helyet kapott rajta, hogy azokat a fejlesztők tetszőlegesen oszthassák el a drónok egyes hardveres alrendszerei között.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A fejlesztői lapka természetesen az Intel RealSense térérzékelő kamerákat is támogatja, a szenzormodul nem is maradt le a drónról. Az Intel a hardverelemeken kívül egy sor API-t és példaalkalmazást is biztosít a különböző repülési és gépi látási interfészekhez, hogy az érdeklődők gyorsabban belerázódjanak a fejlesztésbe. Az Aero drónon mindezeken túl a Santa Monicában alkotó AirMap startup hasonló nevű térképszoftvere is megtalálható előre telepítve. Ez segít a navigáció során elkerülni azokat a területeket, amelyeken veszélyes lenne átröptetni az eszközt (az erdőtüzekről például valós idejű információt ad), vagy épp távol tartja az olyan térségektől, ahova illegális lenne a berepülés. Az AirMap a területen már kifejezetten tapasztaltnak számít, többek között a piacvezető DJI-jal is együtt dolgozik.

Az Intel persze nem most vetett először szemet a drónok piacára, a fentebb említett, gépi látásra szánt Joule fejlesztői platform potenciális felhasználási területei között is emlegette az apró repülőket, sőt, ahogy a TechCrunch is rámutat, korábban több drónokkal foglalkozó startupba is befektetett. Ilyen az akadályokat még kifejezetten mostoha körülmények között is önállóan kerülgető drónokat fejlesztő Yuneec is, vagy a kereskedelmi drónokra szánt operációs rendszeren dolgozó Airware vagy a PrecisionHawk, amely többek között merev szárnyú, mezőgazdasági felhasználásra szánt gépeiről ismert. A chipgyártó emellett korábban a robotpilóta-szoftvert készítő német Ascending Technologiest is bekebelezte.

Az Aero drón piaci rajtjáról vagy áráról egyelőre nincs pontos információ, mindössze annyit tudni, hogy az még idén kapható lesz. A türelmetlenebbek ugyanakkor már megvehetik mind az Aero Compute Boardot, mind pedig a cég RealSense szenzorkészletét, előbbit nettó 399, utóbbit pedig nettó 149 dollárért, azokból pedig maguk is elkészíthetik saját Aero-klónjukat.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról