:

Szerző: Asztalos Olivér

2016. augusztus 11. 11:43

3D-s és gyors: itt az új okostelefonos tároló

3D NAND-ra épülő UFS tárolót jelentett be a Micron. A két kiszerelésben elérhető fejlesztés 32 gigabájtos, és elsősorban közép- és felsőkategóriás okostelefonokban kaphat majd helyet.

Bemutatta az első UFS 2.1-es szabványú beágyazott tárolót a Micron. A cég fejlesztése 3D NAND-ra épül, így mérete meglehetősen kicsi. A két fajta kiszerelésben is elérhető fejlesztés elsősorban okostelefonokban kaphat helyet, de akár ipari felhasználásra is megfelelhetnek a termékek.

A 32 gigabájtos lapka kiterjedése alig több mint 60 mm², a termékek pedig tokozással együtt, kiszereléstől függően 81 illetve 93,5 mm²-esek lehetnek. Ez az okostelefonok esetében fontos tényező, a kisebb áramkörrel megspórolt helyet más komponensekkel lehet feltölteni, például nagyobb akkumulátorral.

Ugyancsak a helytakarékosságot célozza a multichip tokozás, a termék egyik verziója ugyanis egyetlen chipben kínál 32 gigabájtos háttértárat és 3 gigabájt LPDDR4X memóriát, míg a másik, úgynevezett diszkrét verzió csupán a NAND lapkát tartalmazza. Ez olyan rendszerekhez lehet ideális, ahol a memória az alkalmazásprocesszorral van egybetokozva (pl. iPhone, iPad).

A Micron terméke az UFS 2.1-nek köszönhetően néhány extra funkciót is kínál. A JEDEC a frissített flashmemória-szabványa elsősorban a megbízhatóság és a biztonság növelésére fókuszál. A Device Health Descriptor hasonló mint a merevlemezek, illetve SSD-k S.M.A.R.T. rendszere, tehát ez a NAND lapka aktuális állapotáról szolgáltat bizonyos adatokat, így követhető a fokozatos elhasználódás és előrejelezhető lehet a háttértár esetleges meghibásodása.

A Secure Write Protection önmagáért beszél, ezzel hardveresen írásvédetté tehető a tárterület, illetve annak egy része, például ahol az operációs rendszer található. Ehhez kapcsolódik, hogy az alkalmazásprocesszorban található vezérlő és a NAND közötti adatkommunikáció már titkosított lehet. A Field Firmware Update-tel a meghajtó belső szoftvere frissíthető, ami lehetőséget nyújt az esetleges hibák későbbi javítására, illetve a teljesítmény további optimalizálására.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Végül, de nem utolsó sorban a Command priority, mellyel a meghajtónak kiadott írási és olvasási műveletek priorizálhatóak. A maximális átviteli sebesség szempontjából az UFS 2.1 a korábbi 2.0 értékeit hozza, ami egyetlen sávval 600, két sávval pedig 1200 MB/s-ot jelent.

A Micron elsősorban közép- és felsőkategóriás okostelefonokba, illetve táblagépekbe szánja új termékeit. A 32 gigabájtos chipek mintáit már szállítja partnereinek a cég, az első készülékekre legkorábban év végén lehet számítani.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:40

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.