Szerző: Asztalos Olivér

2016. augusztus 11. 11:43

3D-s és gyors: itt az új okostelefonos tároló

3D NAND-ra épülő UFS tárolót jelentett be a Micron. A két kiszerelésben elérhető fejlesztés 32 gigabájtos, és elsősorban közép- és felsőkategóriás okostelefonokban kaphat majd helyet.

Bemutatta az első UFS 2.1-es szabványú beágyazott tárolót a Micron. A cég fejlesztése 3D NAND-ra épül, így mérete meglehetősen kicsi. A két fajta kiszerelésben is elérhető fejlesztés elsősorban okostelefonokban kaphat helyet, de akár ipari felhasználásra is megfelelhetnek a termékek.

A 32 gigabájtos lapka kiterjedése alig több mint 60 mm², a termékek pedig tokozással együtt, kiszereléstől függően 81 illetve 93,5 mm²-esek lehetnek. Ez az okostelefonok esetében fontos tényező, a kisebb áramkörrel megspórolt helyet más komponensekkel lehet feltölteni, például nagyobb akkumulátorral.

Ugyancsak a helytakarékosságot célozza a multichip tokozás, a termék egyik verziója ugyanis egyetlen chipben kínál 32 gigabájtos háttértárat és 3 gigabájt LPDDR4X memóriát, míg a másik, úgynevezett diszkrét verzió csupán a NAND lapkát tartalmazza. Ez olyan rendszerekhez lehet ideális, ahol a memória az alkalmazásprocesszorral van egybetokozva (pl. iPhone, iPad).

A Micron terméke az UFS 2.1-nek köszönhetően néhány extra funkciót is kínál. A JEDEC a frissített flashmemória-szabványa elsősorban a megbízhatóság és a biztonság növelésére fókuszál. A Device Health Descriptor hasonló mint a merevlemezek, illetve SSD-k S.M.A.R.T. rendszere, tehát ez a NAND lapka aktuális állapotáról szolgáltat bizonyos adatokat, így követhető a fokozatos elhasználódás és előrejelezhető lehet a háttértár esetleges meghibásodása.

A Secure Write Protection önmagáért beszél, ezzel hardveresen írásvédetté tehető a tárterület, illetve annak egy része, például ahol az operációs rendszer található. Ehhez kapcsolódik, hogy az alkalmazásprocesszorban található vezérlő és a NAND közötti adatkommunikáció már titkosított lehet. A Field Firmware Update-tel a meghajtó belső szoftvere frissíthető, ami lehetőséget nyújt az esetleges hibák későbbi javítására, illetve a teljesítmény további optimalizálására.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Végül, de nem utolsó sorban a Command priority, mellyel a meghajtónak kiadott írási és olvasási műveletek priorizálhatóak. A maximális átviteli sebesség szempontjából az UFS 2.1 a korábbi 2.0 értékeit hozza, ami egyetlen sávval 600, két sávval pedig 1200 MB/s-ot jelent.

A Micron elsősorban közép- és felsőkategóriás okostelefonokba, illetve táblagépekbe szánja új termékeit. A 32 gigabájtos chipek mintáit már szállítja partnereinek a cég, az első készülékekre legkorábban év végén lehet számítani.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról