Szerző: Hlács Ferenc

2016. augusztus 11. 09:27

Újabb szöget üt a Flash koporsójába a Chrome

Ősztől blokkolja a nem megjelenített Flash tartalmakat a Chrome, decembertől pedig alapértelmezetten HTML5-re vált. Egyre közelebb a véghez az akkuéhes, biztonsági résekkel megtűzdelt formátum.

Folytatja a Flash fokozatos leépítését böngészőjében a Google, a keresőóriás blogposztban jelentette be, a Chrome 53-mal tovább tereli a fejlesztőket és az oldalak tulajdonosait a HTML5 felé. A böngésző szeptemberben megjelenő verziója ennek megfelelően alapértelmezetten blokkolni kezdi a háttérben betöltődő, nem megjelenített Flash tartalmakat, például a Flash-re építő analitikai eszközöket. Nem elhanyagolható mennyiségről van szó, a keresőóriás szerint a hasonló, nem látható komponensek teszik ki az online Flash tartalmak mintegy 90 százalékát.

Ezt követően az év végéig a cég még egy lépéssel tovább viszi az elavult és biztonsági szempontból messze nem kifogástalan technológia kigyomlálását: a decemberben debütáló, 55-ös verziószámú Chrome-ban a Google tervei szerint alapértelmezetté teszi a HTML5 használatát. Ez alól egyedül a kizárólag Flash-t támogató weboldalak képeznek majd kivételt, itt egy felugró üzenetben kéri majd a böngésző a felhasználókat a Flash bekapcsolására. A Google hasonló törekvéseit nem most kezdte, tavaly ősszel már leállította a szoftverben az automatikus Flash lejátszást, és szelektív módszerre váltott, vagyis azóta csak kattintásra indítja el a technológiára építő tartalmakat.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Chrome egyre szélesebb körben építi le a Flash-használatot, a megoldás teljes felszámolása ugyanakkor egyre sürgősebbé válik. A terület hátulütőit valószínűleg nem kell bemutatni, miután kifejezetten erőforrásigényes formátumról van szó, az nem áll jó viszonyban a mobileszközök akkumulátoraival, és védelme is számos sebből vérzik. Áprilisban különösen komoly 0-day sebezhetőséget foltozott be az Adobe a Flash Playerben, amelyet kihasználva támadók zsarolószoftverekkel támadhattak meg céges rendszereket - de folyamatosan érkeznek a kisebb-nagyobb javítások a több sebből vérző technológiához.

A Flash kivezetését egyébként már maga az Adobe is bejelentette, a cég tavaly év végén közölte, lefokozza a formátumot, és a jövőben a HTML5-re helyezi át a hangsúlyt - ezzel a fejlesztő is beismerte, hogy mára utóbbi képes teljesen kiváltani a Flash által korábban egyedüliként nyújtott képességeket.

a címlapról