Szerző: Hlács Ferenc

2016. augusztus 11. 09:27

Újabb szöget üt a Flash koporsójába a Chrome

Ősztől blokkolja a nem megjelenített Flash tartalmakat a Chrome, decembertől pedig alapértelmezetten HTML5-re vált. Egyre közelebb a véghez az akkuéhes, biztonsági résekkel megtűzdelt formátum.

Folytatja a Flash fokozatos leépítését böngészőjében a Google, a keresőóriás blogposztban jelentette be, a Chrome 53-mal tovább tereli a fejlesztőket és az oldalak tulajdonosait a HTML5 felé. A böngésző szeptemberben megjelenő verziója ennek megfelelően alapértelmezetten blokkolni kezdi a háttérben betöltődő, nem megjelenített Flash tartalmakat, például a Flash-re építő analitikai eszközöket. Nem elhanyagolható mennyiségről van szó, a keresőóriás szerint a hasonló, nem látható komponensek teszik ki az online Flash tartalmak mintegy 90 százalékát.

Ezt követően az év végéig a cég még egy lépéssel tovább viszi az elavult és biztonsági szempontból messze nem kifogástalan technológia kigyomlálását: a decemberben debütáló, 55-ös verziószámú Chrome-ban a Google tervei szerint alapértelmezetté teszi a HTML5 használatát. Ez alól egyedül a kizárólag Flash-t támogató weboldalak képeznek majd kivételt, itt egy felugró üzenetben kéri majd a böngésző a felhasználókat a Flash bekapcsolására. A Google hasonló törekvéseit nem most kezdte, tavaly ősszel már leállította a szoftverben az automatikus Flash lejátszást, és szelektív módszerre váltott, vagyis azóta csak kattintásra indítja el a technológiára építő tartalmakat.

Fejlesztő vagy? Segíts! Hack the Crisis. Gyere hétvégén fejleszteni, csatlakozz a hazai fejlesztői közösséghez!

A Chrome egyre szélesebb körben építi le a Flash-használatot, a megoldás teljes felszámolása ugyanakkor egyre sürgősebbé válik. A terület hátulütőit valószínűleg nem kell bemutatni, miután kifejezetten erőforrásigényes formátumról van szó, az nem áll jó viszonyban a mobileszközök akkumulátoraival, és védelme is számos sebből vérzik. Áprilisban különösen komoly 0-day sebezhetőséget foltozott be az Adobe a Flash Playerben, amelyet kihasználva támadók zsarolószoftverekkel támadhattak meg céges rendszereket - de folyamatosan érkeznek a kisebb-nagyobb javítások a több sebből vérző technológiához.

A Flash kivezetését egyébként már maga az Adobe is bejelentette, a cég tavaly év végén közölte, lefokozza a formátumot, és a jövőben a HTML5-re helyezi át a hangsúlyt - ezzel a fejlesztő is beismerte, hogy mára utóbbi képes teljesen kiváltani a Flash által korábban egyedüliként nyújtott képességeket.

a címlapról