Szerző: Asztalos Olivér

2016. augusztus 10. 12:15

QuantX néven jönnek a Micron NAND-gyilkosai

QuantX márkanéven érkeznek a Micron 3D XPointra épülő termékei. Az első fejlesztések nagyjából egy év múlva kerülhetnek piacra, szigorúan a vállalati piacot célozva.

Bejelentette a 3D XPoint technológiára épülő termékeinek márkáját a Micron, a cég megoldásai QuantX név alatt érkeznek majd. A fejlesztésben partner Intellel szemben a Micron először a vállalati megoldásokra összpontosít, a termékekre viszont még további hónapokat kell várni, legkorábban nagyjából egy év múlva kerülhetnek piacra az első QuantX SSD-k, a rendszermemória és a háttértár funkcióját egyesítő NVDIMM modulok pedig csak ezt követően érkezhetnek.

Utóbbi legalább fél éves csúszást jelenthet az Intelhez képest, nem hivatalos információk szerint a cég Optane márkanevű meghajtói már az év végén befuthatnak, igaz a hírek szerint ezek kliens SSD-k lesznek, tehát nem kell olyan szigorú követelményeknek megfelelniük mint a vállalati megoldásoknak, ezért a fejlesztéshez és teszteléshez szükséges idő is rövidebb.

Cserébe a vállalati meghajtók lényegesen nagyobb árréssel értékesíthetőek, a stratégia rövid indoklásában pedig a Micron is erre hivatkozik. Jon Carter, a cég új fejlesztésű memóriákért felelős vezetője elmondta, hogy a konzumer szegmensben nem lát kellő anyagi fantáziát, a 3D XPointban rejlő potenciált elsősorban vállalati szegmens tudja majd kiaknázni. A szakember álláspontjával nehéz lenne vitatkozni, a NAND-alapú megoldásokhoz viszonyított töredéknyi késleltetésből és az esetenként nyolcszor-tízszer nagyobb írási és olvasási sebességből egyes tárolórendszerek vagy in-memory megoldások rengeteget profitálhatnak, ezen a felhasználási területen nem létezik elégséges teljesítmény.

De nem csak a megcélzott piacokban tér el az IMFT (IM Flash Technologies) vegyesvállalatot futtató két cég stratégiája. Míg az Intel (egyelőre) csak saját márkaneve alatt dobja piacra a közösen kifejlesztett 3D XPointot, illetve az arra épülő különféle termékeket, addig a Micron egyes tárolókkal foglalkozó cégeknek (is) értékesíti majd a chipeket. Azt egyelőre nem tudni, hogy ebbe kik tartozhatnak, önálló meghajtókat vagy csak komplett tárolómegoldásokat kínáló vállalatok, az első partnerek kilétére a következő 3-4 hónap során derülhet fény.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Micron a keresztelő során néhány mérési eredményt is közölt. Ezek alapján a QuantX a NAND-oknál nagyjából tized akkora késleltetésre képes. Míg a NAND írásnál 190, olvasásnál pedig 90 mikroszekundom körül teljesített, addig a QuantX nagyjából 20 és 10 mikroszekundumos késleltetésekkel végezte a műveleteket.

Hasonlóan óriási előnyt mutattak az IOPS értékek. 4kB-os véletlenszerű műveletekkel vizsgálva nagyjából ötször-tízszer nagyobb eredményt produkáltak a QuantX prototípusok, ám ennél is érdekesebb, illetve fontosabb lehet, hogy a meghajtók már QD4-8 (Queue Depth, azaz a várakozó parancsok száma) környékén elérték a maximum teljesítményüket, miközben a NAND-os SSD-k a jellemző lineáris görbét mutatták. Mindez röviden annyit tesz, hogy a 3D XPoint-alapú megoldások teljesítménypotenciálja sokkal könnyebben kiaknázható, nem szükséges minden esetben magas QD értékekre törekedni.

A Micron a NAND flash és a DRAM közé pozicionálja a termékeket, de hogy ez az előbbihez viszonyítva pontosan mekkora felárat fog jelenteni, azt talán egyelőre a cég sem tudja pontosan. Az első meghajtók PCI Express kártyák formájában érkeznek majd 200-1400 gigabájtos kapacitással, melyeket M.2 szabványú modellek követnek. A Micron szerint a termékek legkorábban jövő év közepén kerülhetnek piacra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.

bigscreen

11

Nagyot álmodik képernyőből a Yettel

2024. április 17. 09:58

A cég 5G-s hálózata tulajdonképpen a legjobb az országban, a piaci számokban azonban ez egyelőre kevéssé látszik.