Szerző: Hlács Ferenc

2016. augusztus 9. 17:14

Adatközponti leállás miatt vesztegeltek a Delta gépei

Világszerte a Delta Air Lines összes járata a földre kényszerült, miután egy adatközponti leállás a légitársaság szinte teljes háttér-infrastruktúráját több órára működésképtelenné tette.

Adatközpontjának leállása miatt kényszerültek lehorgonyozni a Delta Air Lines repülőgépei hétfőn. Az atlantai komplexumot érő szolgáltatáskimaradás következtében a légitársaság gépei világszerte, több órára a repülőtereken ragadtak, de a cég még ma is késésekre figyelmeztette utasait. A társaság egyelőre nem adott részletes magyarázatot a több száz járatot a földön tartó kimaradásra, egy érintett utas beszámolója szerint ugyanakkor az egyik gép kapitánya arról beszélt, hogy az adatközpontban egy tartalékgenerátor bekapcsolása során tűz ütött ki, amely az elsődleges és tartalék áramforrásokat is elpusztította. A cégnek órákkal később 400-at sikerült visszaállítani a telephelyen dolgozó 500 szerverből.

A teljes leállás nagyjából hat órán át tartott, eközben nem csak a repülők voltak kénytelenek a földön vesztegelni, de sem jegyvásárlás sem pedig az egyéb szolgáltatások nem működtek. Egyelőre nem tudni, az eset pontosan hány járatot érintett, a hétfői nap során mindenesetre a Delta Air Lines-nál mintegy hatezer felszállás volt beütemezve, az esti órákig ennek valamivel több mint felét sikerült levezényelni. Hivatalos adatokat a vállalat arról sem közölt, a kiesés pontosan mekkora veszteséget okozott, a The New York Times ugyanakkor több tízmillió dolláros potenciális kárról beszél.

Webinár: Kubernetes egyszerűen (x)

Regisztrálj a SUSE november 4-i, ingyenes Rancher webinárjára! Innovatív megoldást mutatunk Kubernetes környezetekhez.

Webinár: Kubernetes egyszerűen (x) Regisztrálj a SUSE november 4-i, ingyenes Rancher webinárjára! Innovatív megoldást mutatunk Kubernetes környezetekhez.

Nem sokkal korábban egyébként egy másik légitársaság, a Southwest Airlines is hasonló fiaskóba futott bele, a cég dallasi adatközpontjában július végén hibásodott meg egy router, a látszólag apró hiba miatt pedig a társaság 2300 járatot volt kénytelen törölni. Utóbbi különösen szerencsétlen eset, a szóban forgó router ugyanis csak "részlegesen károsodott", azaz feladatát már nem tudta betölteni, ugyanakkor a tartalékrendszernek sem adott jelet, hogy vegye át a munkát. Noha elviekben a Southwest Airlines és Delta Air Lines esetében is rendkívül kicsi volt az esély hasonló problémára, a gyors egymásutánban bekövetkező, súlyos meghibásodások komolyan kétségbe vonják, hogy a cégek valóban tesznek-e eleget rendszereik védelme érdekében.

A Delta Air Lines vezérigazgatója videóüzenetben kért elnézést az utasoktól a kimaradás alatt, biztosítva őket, hogy a folyamatosan dolgoznak a hiba elhárításán. A társaság azon utasok számára, akiknek járatai jelentős késésekbe futottak vagy egyáltalán nem indultak, az utazás árát megtéríti.

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.

a címlapról

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 25. 03:50

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.