Szerző: Gálffy Csaba

2016. augusztus 8. 14:48

Furgonokkal ellenőriz a BBC: ki nézi jogtalanul a netes streamet?

Ijesztő módszerrel vadászik a BBC a jogosulatlanul tévézőkre, a tévétársaság speciális felszereléssel ellátott furgonokkal cirkálva figyeli a környező Wi-Fi hálózatok adatforgalmát, amelyből még titkosítás mellett is ki tudja szűrni, ki streameli illetéktelenül a műsort.

Rádiós furgonról vizsgálja a BBC, hogy csak a tévélicenccel rendelkezők nézik-e a társaság műsorait - tudta meg a Telegraph. Az újdonságot az jelenti, hogy az új eszközök már kimondottan a Wi-Fi forgalmat figyelik és az online streamingre specializálódnak - ugyanis az Egyesült Királyságban erre is kell tévédíjat szeptember elsejétől.

Más modellben

A BBC költségvetését túlnyomórészt a nézők fizetik be, az éves tévélicenc díja 145 font, ez jelenleg mintegy 53 ezer forintnak felel meg. A licenc befizetése kötelező mindenkinek, akik tévéjén vagy a BBC iPlayert használva számítógépén, tabletjén, telefonján a köztévé/rádió műsorát nézi, ebből évi mintegy 3,74 milliárd font jön össze (a 75 év fölöttiek díját a kormány állja). Egyébként ez a konstrukció teszi lehetővé, hogy a tévé és rádió független maradjon a kormánypolitikától, hiszen költségvetése közvetlenül a nézőktől származik, nem pedig a kormány utalja azt.

Jönnek az öltönyösök? (forrás: Daily Mail)

A licencelés kikényszerítése viszonylag megoldott a hagyományos tévék esetében, az eladott tévéket adatbázisba gyűjti egy rendszer, az abban szereplőknek pedig vagy meg kell fizetni a licencet, vagy meg kell győzniük a kilátogató munkatársakat, hogy soha nem nézik a BBC-t. A rendszer roppant hatékony, a nem fizető háztartások aránya évek óta 5 százalék körül van. Most azonban a BBC-nek szembe kell néznie egy új trenddel: azokkal a nézőkkel, akik nem rendelkeznek hagyományos tévével (így a rendszerbe nem kerülnek be), de a BBC appjait használva PC-n, tableten vagy telefonon azért követik a műsort.

Furgonról, Wi-Fi-n

A BBC által leadott nyilvános jelentésből kitűnik, hogy a társaság egy egészen új, innovatív, és nem kicsit ijesztő módszert választott az ilyen felhasználók lekövetésére. A szakemberek egy-egy jól felszerelt furgonnal járják az országot, és a Wi-Fi forgalmat figyelve ellenőrzik a nézők viselkedését.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Felmerül persze a kérdés, hogy titkosított Wi-Fi-n hogyan tudja külső megfigyelő azonosítani, hogy pontosan mi is folyik a hálózaton? A BBC szerint azonban hiába titkosított az egyes hálózati csomagok tartalma, az iPlayerhez tartozó forgalom mintázata (a csomagok mérete, a küldési-fogadási időintervallumok, stb.) alapján egyértelműen megállapítható, hogy egy adott hálózaton épp valaki a BBC műsorát nézi.

A BBC határozottan állítja, hogy a rádiós eszközökkel nem tudja majd visszafejteni a Wi-Fi-n folyó más forgalmat, hiszen nincs szó a titkosítás feloldásáról. A társaság álláspontja szerint a vizsgálatot és adatgyűjtést a megfelelő hatóságok jóváhagyták, így nincs jogi akadálya annak, hogy a rádiós eszközökkel felszerelt furgonflotta elárassza az ország útjait, licencelkerülők után vadászva.

Érdekes az is, hogy a BBC miért nem épít az iPlayer elé fizetőkaput, amin csak regisztrált (és befizetett licencdíjjal rendelkező) felhasználók léphetnek át, vagy miért nem IP-cím alapján azonosítja az egyes nézőket. A megoldás a brit jogrendszer furcsaságaiban és a BBC-re vonatkozó szabályozásban rejlik - erre ugyanis nem ad lehetőséget a törvénykezés - a Wi-Fi forgalom megfigyelésére azonban igen.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról