Szerző: Asztalos Olivér

2016. augusztus 4. 13:30

Ráfázhat az óvatoskodásra a MediaTek

Megtörténhet a MediaTekkel a legkisebb rossz, a termékek iránti kereslet felülmúlhatja a tajvani processzortervező előzetes elvárásait, így a cég várhatóan nem tudja majd kielégíteni a partnerek igényeit.

Ritka problémába futhat bele a MediaTek, a tajvani processzortervező alulbecsülte az igényeket, ezért a következő két negyedévben várhatóan nem tudja kielégíteni a partnerek megrendeléseit, hiánycikk lehet a Helio alkalmazásprocesszor. A tervező óvatos hozzáállása mellett szintén problémát jelent a TSMC szűkös gyártókapacitása, a legnagyobb bérgyártó 16 nanométeren továbbra sem tud minden igényt kielégíteni.

A vállalat arról egyelőre nem beszélt, hogy jelen állás szerint mennyivel maradhatnak el az igényektől, az év első felében elért számokból viszont lehet következtetni. A MediaTek 110 millió chipet szállított le az év első negyedévében, mely szám a második negyedévre körülbelül 20-30 százalékkal, 135-145 millióra emelkedett. A tajvani cég már utóbbinál is nagyobb keresletre számít a harmadik negyedévben, a prognózisban szereplő 145-155 milliós darabszám további nagyjából 7 százalékos növekedést jelentene, az év szezonálisan rendre legerősebb, utolsó negyedéve pedig még ennél is nagyobb igényt hozhat.

A Mediatek februárban jelentette be a Helio P20 rendszerchipet, a processzor pedig nagyobb sikert aratott mint amire a tajvani cég előzetesen számított, a keresletet elsősorban két kínai cég, a Vivo és az Oppo húzta meg. Ez önmagában remek hír, a vártnál nagyobb igény viszont limitált szabad gyártókapacitás esetben problémát jelenthet, ami jellemzően a legfrissebb félvezetőgyártási eljárásoknál fordul elő.

A Helio P20 a TSMC 16 nanométeres gyártástechnológiáján készül, mely jelenleg a bérgyártó legfejlettebb megoldása. Ennek megfelelően a gyártástechnológia kihasználtsága közel 100 százalékos, a bérgyártó csak a korábban jó előre lefoglalt kapacitással képes kiszolgálni ügyfeleit, miközben a vállalat folyamatosan bővíti és fejleszti üzemeit, a korábbi (pl. 20, 28 nanométeres) technológiához épített gyártósorokat 16 nanométerese állítja át.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A tajvani chiptervező korábban túl óvatos lehetett a gyártási igények megállapításánál, melynek korrigálásához hónapokra lehet szükség. A cégnek ebben olyan konkurens megrendelőkkel kell(ene) szembenézni mint az Apple (A9, A10), a Microsoft (Xbox), vagy az Nvidia (Pascal), ráadásul a hírek szerint utóbbi vállalat ugyancsak nagyobb kapacitásra pályázik, ergo kihasználatlan 16 nanométeres gyártósorokra még jó darabig biztosan nem lehet számítani.

Célkeresztben a Qualcomm és a növekedés

A vártnál nagyobb kereslet még mindig a legkisebb rossz ami egy processzortervezővel történhet, a Mediatek pedig jó esetben tanult a történtekből. Erre utalhat, hogy a cég próbál előre menekülni, a következő generációs termékek már 10 nanométeren készülnek. A tízmagos Helio X30-at jövő év első felére ígéri a vállalat, amit az év további részében újabb 10 nanométeres processzorok követhetnek.

A Mediatek ezzel továbbra is a Qualcomm piacára pályázik, amiből tavaly már sikerült is részesedést lopnia a cégnek. E mellett ugyancsak optimizmusra adhat okot, hogy az idei évre több mint 25 százalékos bevétel növekedéssel számol a Mediatek.

a címlapról