Szerző: Asztalos Olivér

2016. augusztus 2. 14:10

Office konkurenst gründol a Salesforce?

A Microsoft Office babérjaira törhet a Salesforce. A cég szövegszerkesztőt vett, amit várhatóan táblázatkezelő és prezentációkészítő is követ.

Itt a Salesforce újabb felvásárlása, most a felhő-alapú Quip szövegszerkesztő ragadt a vállalat hálójában, összesen potom 750 millió dollárért cserébe. A cég ezzel a CRM-en túli szolgáltatásainak palettáját bővíti, a végső cél pedig egy Microsoft Office konkurens csomag összeállítása lehet, amihez a jövőben további akvizíciókat eszközölhet a Salesforce.

A Quip egy viszonylag fiatal szereplő, a céget mindössze négy éve, 2012-ben alapította a Facebook korábbi műszaki igazgatója, Bret Taylor. Az alkalmazás több befektető segítségével született, a listán pedig a kizárólag felhős vállalati fejlesztésekbe invesztáló Salesforce Ventures is szerepel, így a felvásárló jól ismerhette a Quip helyzetét, illetve a cégben rejlő potenciált.

A közlemény szerint a Quip (egyelőre) nem olvad be a Salesforce-ba, a cég továbbra is önállóan üzemel Bret Taylor és a korábban Google-től érkezett Kevin Gibbs irányítása alatt. A vezetők a szokásos kincstári optimizmussal tekintenek a jövőbe, nagy bővülési lehetőségeket látnak a felvásárlásban, ami az új tulajdonos hátterével és ügyfélkörével megvalósítható is lehet.

Webinár: Kubernetes egyszerűen (x)

Regisztrálj a SUSE november 4-i, ingyenes Rancher webinárjára! Innovatív megoldást mutatunk Kubernetes környezetekhez.

Webinár: Kubernetes egyszerűen (x) Regisztrálj a SUSE november 4-i, ingyenes Rancher webinárjára! Innovatív megoldást mutatunk Kubernetes környezetekhez.

A kollaboratív munkához is használható Quip néhány év alatt több neves ügyfelet is behúzott, a Facebook mellett többek között az Instagram, a Pinterest, és a CNN is szerepel a cég listáján, ami mostantól a Salesforce segítségével bővülhet tovább. Az alkalmazás sokáig csak webes, illetve mobilos/tabletes app formájában létezett, natív PC-s kliens csupán tavaly júliusban érkezett.

A Prezi lehet a következő?

Amennyiben a Salesforce valóban egy releváns Office konkurensen dolgozik, úgy a közeljövőben további felvásárlásokra számíthatunk, hisz táblázatkezelő és prezentációkészítő nélkül nem sokra mennének a Microsoft komplett csomagjával szemben, utóbbihoz pedig egy potenciális célpont lehet a Prezi.

A magyar gyökerű cég épp a közelmúltban mutatta be a vállalati csoportmunkához fejlesztett Prezi Business-t, melynek felhasználói között például a Fujitsu és az Autodesk mellett a Salesforce is szerepel. Arról nincs információ, hogy utóbbi cég milyen formában, illetve volumenben használja az alkalmazást, de a partneri kapcsolat mögött állhat tapasztalatszerzés is. Amennyibe a Prezi elnyeri a Salesforce tetszését, úgy könnyen kivetheti rá hálóját a szinte folyamatosan terjeszkedő vállalat.

Utóbbi lehetőségtől függetlenül egyre éleződik a Salesforce-Microsoft konkurálás. Előbbi láthatóan az irodai alkalmazások irányába nyit, a Microsoft pedig a Salesforce fő területén próbál erősíteni Dynamics termékcsaládjával. A cég legutóbb július elején jelentette be, hogy a CRM és ERP megoldásait, valamint az Office-t összevonva új csomagot dob piacra, aminek a Salesforce nem tud konkurenciát állítani, legalábbis egyelőre.

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.

a címlapról

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 24. 10:32

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.