Szerző: Asztalos Olivér

2016. július 28. 13:40

Samsung: vastag profitot hoztak a telefonok

Sikeres negyedévet zárt a Samsung, meghúzta a szekeret a Qualcommnak nyújtott bérgyártói szolgáltatás és az okostelefonos divízió.

HIRDETÉS

Két éves profitrekordot jelentett a Samsung, a dél-koreai vállalat legutóbb 2014 elején tudott hasonlóan erős számot produkálni. A bevétel szinte minden részlegnél nőtt az előző évhez képest, ennek hála pedig közel 5 százalékkal lett magasabb végösszeg született mint tavaly ilyenkor.

Ez számszerűen 45,27 milliárd dollárnak megfelelő koreai wont jelent, az előző év második negyedévében még 43,11 milliárd dollár volt a bevétel. A néhány százalékos növekedésnél jobb hír, hogy a profit 6,13 milliárd dollárnyi wonról 7,23 milliárdra emelkedett, ami már közel 18 százalékos változást jelent.

Tovább húz a Galaxy

A második negyedévben tovább éreztették pozitív hatásukat a Galaxy S7-es készülékek, a Samsung szerint folyamatosan nőtt a termékmixben az S7 Edge részesedése, ami dél-koreai cég palettájának legdrágább modellje. Egyes nem hivatalos hírek szerint az S7 már a nagy rivális iPhone 6s eladásait is túlszárnyalta az Apple hazai pályájának számító Egyesült Államokban, igaz ehhez valószínűleg az LG G5 fiaskója is hozzájárulhatott.

Az okostelefonokból származó bevétel ezzel végül 23,15 milliárd dollárban állt meg, ami szerény 2 százalékos növekedést jelent az előző év hasonló időszakában elért 22,64 milliárdhoz viszonyítva. A következő negyedévre növekvő eladásokkal kalkulál a Samsung, ezt egyrészt a szezonálisan növekvő kereslet, másrészt pedig egy új modell piacra dobására alapozza, ami minden bizonnyal a Galaxy Note 7-et takarja.

Felemás komponensgyártás

Az okostelefonos mutatóknál érdekesebb a komponensgyártással foglalkozó részleg eredménye. A Device Solution (DS) is növelte bevételét, mely így az előző év 15,85 milliárd dollárjáról 16,35 milliárdra emelkedett, ami 3 százalékos gyarapodás. A profit ennek ellenére nagyot csökkent, a tavalyi 3,43 milliárdról dollárról 2,47 milliárdra zuhant, ami közel 28 százalékos visszaesés.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Utóbbi okairól a Samsung mélyen hallgat, így jobb híján csak találgatni tudunk. A háttérben gyártástechnológiai fejlesztések vagy akár üzem bővítés is állhat, de az sem zárható ki, hogy a dél-koreai cég komponensgyártó részlegen keresztül próbálja szépíteni a mobilos eredményeket azzal, hogy az okostelefonok egyes komponenseinek árát itt számolja el és egyik zsebéből a másikba teszi át a profitot.

Míg a profit csökkenésének okairól nem, addig a bevétel gyarapodása mögött álló piaci eseményekről részletesen beszélt a Samsung. A DRAM és NAND chipekre nőtt a kereslet, különösen a nagyobb kapacitású komponensek esetében. A vállalat a 6 gigabájtos memóriachipeket, illetve a 32 gigabájtnál nagyobb NAND-okat emeli ki, utóbbira már a kínai gyártók is rákaptak.

De nem csak a mobiloknak köszönhető a növekedés, a vállalati szegmens is húzta az eladásokat. A Samsung kiemeli, hogy a második negyedévben erős igény mutatkozott vállalati SSD-kre, és ezzel párhuzamosan a nagyobb kapacitású szerveres memóriák is jobban fogytak.

A Samsung egy mondat erejéig a bérgyártásra is kitért, mely szerint a 14 nanométeres kapacitásra is növekedett az igény, ami első sorban a felsőkategóriás okostelefonokba szükséges alkalmazásprocesszoroknak köszönhető, amiben oroszlánrésze lehet a Samsungnál gyártott Qualcomm Snapdragon 820 sikerének.

Érdekes lesz látni, hogy az Apple fokozatos távozásával mit mutatnak majd a számok, hisz egyre több forrás számol be arról, hogy sem az Apple A10-ből, sem pedig az A11-ből nem láthat majd bevételt a Samsung, mindkét generációt a tajvani TSMC-vel gyártatja majd az Apple. Ez fájdalmasan érintheti a dél-koreai céget, bár még így is jöhet profit a következő iPhone-ok felől, egyes hírek szerint ugyanis a NAND chipek beszállítói szerepét több év kihagyás után ismét a dél-korai cég nyerte el.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 3. 16:53

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.