:

Szerző: Gálffy Csaba

2016. július 12. 15:50

Megvannak a Windows Server 2016 kiadások

Jelentős különbségek lesznek a verziók között. Hivatalos rajt: október elsején.

Az előzőleg beharangozottnak megfelelően idén már jelentősen eltérő funkcionalitással érkeznek a Windows Server különböző verziói. Ez jelentős váltás a Microsofttól, a Windows Server-kiadások (legalábbis a Standard és Datacenter) ugyanis eddig funkcióban teljes paritást élveztek, vagyis kiadástól függetlenül ugyanazokat a képességeket várhatta az üzemeltetők tőlük. Az egyetlen, licencelésben kikötött különbség a virtuális gépekre vonatkozó korlát volt, a Standard Edition (SE) csak két vendég rendszert futtathatott, míg a Datacenter Edition (DE) esetében ez korlátlan volt, egyébként a két szoftver megegyezett.

Az új megközelítésben a DE és az SE már több jelentős különbséget is felvonultat. Többek között DE-exkluzívak lesznek a szoftveres tárolómegoldások, így a Storage Spaces Direct vagy a Storage Replica. Ugyanígy csak a drágább kiadásban érhető majd el a Windows Server 2016 egyik legfontosabb biztonsági újdonsága, a védett virtuális gépek (shielded VM) futtatásának lehetősége - ez az adminisztrátorok elől rejti el biztonságosan a VM-ek tartalmát.

Mindkét verzióban elérhető lesz viszont a konténeres technológia, ráadásul korlátozás nélkül - vagyis az SE-n is korlátlan számú konténer futtatható majd párhuzamosan, ez pedig biztosan vonzó megoldás lesz a költséghatékonyságot kereső szervezeteknek. A Standard Edition továbbá bevethető lesz Host Guardian Service szerepkörben is a védett VM-ek kezeléséhez, ehhez a kiegészítő szerephez tehát nem kell a drágább verziót megvenni.

Honnan jön a NanoServer? (forrás: Ars Technica)

Szintén közös lesz a Nano Server funkció, vagyis a szuperminimál telepítés. Ezt az operációs rendszer nagyon alapos refaktorálása tette lehetővé, a Microsoft az elmúlt években teljesen szétszálazta a különböző komponensek függőségeit és hierarchikus rendszerbe szervezte ezeket - ennek történetét az Ars Technica dolgozta fel csodálatos mélységben, kötelező olvasmány. A végeredmény: a Nano Server telepítés még a Server Core-nál is 25-ször kisebb. A licencfeltételekben azonban ezt a funkciót SA-előfizetőknek teszi elérhetővé a Microsoft, így terelve e konstrukció felé az ügyfeleket. Ez nem véletlen, a Nano Core-t ugyanis kimondottan felhős környezetbe kínálja a Microsoft és rendszeres funkcionális újdonságokat is ígér hozzá, így végül is logikus a Windows-as-a-Service logika érvényesítése az előfizetéses modellben is.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A két fő kiadás mellett továbbra is a piacon marad a kkv-knak célzott Windows Server Essentials, illetve az ingyenesen használható Hyper-V Server is. Ez utóbbi kizárólag a Hyper-V virtualizációs réteget (hypervisor, driver model, virtualizációs komponensek) tartalmazza, ilyen kiadás az előző két Windows Serverből is készült.

Az árakat és a megváltozott licencelési konstrukciót a Microsoft már korábban bemutatta, amiről részletesen írtunk. A lényeg, hogy a Microsoft drasztikusan megemelte a licencköltségeket azzal, hogy foglalatok helyett immár magonként (pontosabban magpáronként) kell a szoftvert venni. A gyakorlatban processzoronként 8 mag alatt maradtak az eddig árak, 8 mag fölött azonban már mélyen zsebbe kell nyúlni és magpáronként újabb licenceket vásárolni. Az alap licenc ára a Standard esetében 882 dollár, az Enterprise-nál pedig 6155 dollár, ehhez jönnek majd a kiegészítő licencek költségei.

Nyilvános immár a Windows Server 2016 rajtjának időpontja is, a szeptember legvégén zajló Microsoft Ignite üzemeltetői konferencia másnapján, október elsején indul a Windows Server 2016 és vele a System Center 2016 értékesítése.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 04:18

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.