Szerző: Voith Hunor

2016. július 11. 12:15

További funkciókat kapott a Microsoft csevegőbot-keretrendszere

Az új lehetőségek mellett a cég az API-hoz és az SDK-hoz is hozzányúlt, érdemes frissíteni az eddigi botokat.

A Microsoft az idei Build konferencián jelentette be a Bot Frameworköt (erről részletesen helyszíni beszámolónkban írtunk), melynek segítségével a fejlesztők a vállalat technológiáira épülő csevegőbotokat fejleszthetnek és kapcsolhatnak majd hozzá különböző alkalmazásokhoz. A cég természetesen első körben házon belül vetette be a botokat, és előnézeti státuszban a Skype-hoz elérhetővé tette a támogatást.

A Microsoft szerint a bejelentés óta mintegy 30 ezer fejlesztő kezdett Skype-botokat fejleszteni, és a cég a lendület fenntartása érdekében (többnyire a visszajelzések alapján) egy jelentős frissítést adott ki a Bot Frameworkhöz. Az újdonságok többsége Skype-specifikus, de fejlődött a Facebook és a Slack botfunkcióinak támogatása is - a fontosabb kommunikációs chatplatformok közötti integráció elengedhetetlen, hiszen nagyon sok környezetben nem homogén a csevegőapp-használat.

A frissítést követően a botok már a csoportos beszélgetésekben is "részt tudnak venni", a fejlesztőknek pedig lehetősége van különböző információs kártyákat kínálni a felhasználók felé, melyek természetesen interaktívak is – így például egy szállodai szobafoglalást teljes egészében el lehet intézni Skype-on belül maradva. A Skype botjai beépített nyelvértelmezőt is kaptak, így a felhasználóknak nem kell speciális nyelvezetet megtanulni parancsok kiadásához, a botokat alkalmazó cégeknek pedig kevésbé kell aggódnia az új technológia elterjedését lassító korlát miatt. (Persze itt – mint minden hasonló, természetes szövegértésre alapuló technológia esetében – érdemes megjegyezni, hogy ez a "kevésbé fontos" nyelveket beszélőknek egyelőre semmit sem ér).

Apple OFF - de mi lesz a többi techcéggel az autóiparban?

Nem lesz Apple-autó, de már van Xiaomi, és gőzerővel készül a Huawei saját autója is. Mit tudnak ők, amit az Apple nem?

Apple OFF - de mi lesz a többi techcéggel az autóiparban? Nem lesz Apple-autó, de már van Xiaomi, és gőzerővel készül a Huawei saját autója is. Mit tudnak ők, amit az Apple nem?

Megjelent a hanghívás támogatása is (első körben a botokat csak a szöveges formátummal lehetett használni), továbbá közvetlenül a Skype-ból, egy erre szolgáló kártyán keresztül is be lehet jelentkezni harmadik féltől származó szolgáltatásokba – ez szintén csökkenti az egyes ablakok, szolgáltatási felületek közötti váltogatás szükségességét.

A Microsoft szerint a keretrendszer korábbi verziójára épülő botok még "egy ideig" futni fognak, de a cég minden fejlesztőnek azt ajánlja, hogy frissítse a botját az újabb keretrendszerre – vélhetően egy határozatlan idejű átmeneti időszak után az előző verziós botok nem fognak működni. Az API és SDK változásait és az átállást az új kiadásra ezen az oldalon dokumentálta a Microsoft. A frissítéssel a felhasználói feltételek is módosultak, az érintett fejlesztőknek ezeket a változásokat is érdemes átnéznie, ugyanis a keretrendszer további használata az új feltételek automatikus elfogadását jelenti.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GIT

0

Vírusokkal szórták meg a GitHubot

2024. március 4. 13:59

Nehezen megállíthatónak tűnik a tavaly indult támadássorozat, melynek során népszerű GitHub repository-k kártékony kódot tartalmazó klónjait terjesztik a kiberbűnözők.