:

Szerző: Asztalos Olivér

2016. július 7. 12:27

Androidos fejlesztői platform a MediaTektől

Fejlesztői platformmal jelentkezett a MediaTek. Az Android 6.0-t futtató fejlesztői rendszert elsősorban IoT-vel foglalkozó szakembereknek szánja a vállalat.

Androidos fejlesztői platformmal jelentkezett a MediaTek. A tajvani processzortervező a kínai székhelyű ArcherMind Technologyval közösen készítette el a tízmagos Helio X20 rendszerchipre épülő megoldást. A kis méretű "NYÁK PC" megfelel a 96Boards specifikációinak, ami a fejlesztők körében népszerűbbé teheti a terméket.

A Raspberry megoldásaihoz hasonló kialakítású, mindössze 85x54x12 milliméteres méretű kis termék a már több okostelefonból ismert Helio X20 rendszerchipre épül, mely összesen 10 darab 64 bites ARM processzormagot tartalmaz. A gyártó Tri-Cluster névre keresztelt architektúrája három csoportra osztja a processzormagokat, az első fürtben két Cortex-A72 található, a maradék nyolc Cortex-A53-at pedig két négyes egységre választotta szét a cég, az egyik csoport kerek 2, a másik 1,4 GHz-en üzemel.

Ezek mellett helyezkedik el az ARM Mali-T880 MP4-es IGP, melynek órajele 800 MHz. Az LPDDR3-as rendszermemória mérete 2 GB, az adatok tárolásáról pedig egy 8 GB-os eMMC chip gondoskodik, ami szükség esetén microSD szabványú memóriakártyával egészíthető ki. A Wi-Fi kapcsolatért egy IEEE 802.11a/b/g/n kompatibilis vezérlő felel, ami Bluetooth 4.1-gyel is elboldogul, miközben a GPS sem maradt ki.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A különféle perifériák és kiegészítők csatlakoztatásához három USB 2.0 port és egy HDMI aljzat, valamint egy 60, egy 40, és egy 16 tűs alacsony érintkezősor áll rendelkezésre. Utóbbiakra például kamerákat lehet csatlakoztatni, legfeljebb 32, vagy 13+13 megapixeles felbontásig.

De mire jó?

A MediaTek elsősorban az IoT-hez fejlesztő Android közösségnek szánja Helio X20 fejlesztői alaplapot. Emellett virtuális valósághoz, illetve vezetést segítő rendszerek, mobil POS terminálok, valamint különféle árusító automaták fejlesztéséhez is ideális lehet a kártya méretű rendszer.

A könnyű átállást szem előtt tartva a 96Boards nyílt, Consumer Edition (CE) specifikációinak megfelelően tervezték a platformot. A kedvező ár mellett ez elsősorban a méretre, illetve buszok és csatlakozók kiosztására volt hatással, így egy már meglévő, valamilyen korábbi 96Boards termékhez kiépített hardveres ökoszisztémába is könnyen beilleszthető a MediaTek megoldása, nem szükséges kábelek illetve komponensek cseréjével vesződni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 00:47

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.