Szerző: Gálffy Csaba

2016. július 7. 10:30

Elkészült a Ruby on Rails 5.0

Igyekszik haladni a korral a Ruby on Rails is, egy új fejlesztés például nagyban megkönnyíti a Ruby mobilos backed építését. Egy másik fontos újdonság a kommunikációs réteget érinti, sokkal könnyebb lesz az élő csatornák kezelése.

HIRDETÉS

Elkészült és stabil kiadást kapott a Ruby on Rails keretrendszer legfrissebb, 5.0-s verziója. A hat hónapos fejlesztési ciklus során négy béta és két kiadásra jelölt verzión keresztül készült a kiadás. A RoR 5.0 két legfontosabb újdonsága az "Action Cable" és az API mód, ezeket érdemes közelebbről is megnézni.

Az Action Cable egy vadonatúj kommunikációs keretrendszer, amely a WebSockets kezelésére hivatott, Rails alapokon. Lényege, hogy egy teljesen integrált megoldás a bejövő és kimenő kapcsolatok kezelésére, szerveroldali és kliensoldali komponenssel. Az Action Cable-t "hihetetlenül könnyű használni, megkönnyíti az olyan élő funkciók tervezését, mint az élő chat, az értesítések vagy a jelenlét-jelzés (presence)" - mondják a fejlesztők. Az Action Cable futhat in-process az alkalmazás többi részével, de ezt csak fejlesztési környezetben ajánlják a készítők, élesben inkább dedikált process-ben érdemes futtatni.

Szintén új fejlesztés az API mód, amely "a keretrendszer egy, a szokásosnál egyszerűbb kiadása, ami HTML helyett JSON ki- és bemenetekkel operál" - írja a prog.hu. Erre akkor lehet szükség, ha a Rails backendre például natív mobil alkalmazást szeretnénk akasztani, amely API-kon keresztül kommunikál a szerverrel. Ehhez a forgatókönyvhöz létrehozható egy speciális Rails alkalmazástípus, JSON-kommunikációhoz előkonfigurálva, és lecsupaszítva az ehhez szükséges komponensekre.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x)

A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x) A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Az új főverzió hivatalos kiadása azt jelenti, hogy rendszeres hibajavítást (bugfix) csak az 5.0.x sorozatú Rails verziók kapnak a jövőben. Biztonsági frissítések az 5.0.x mellett járnak az előző, 4.2.x családhoz is, és erre a körre korlátozódik a kritikus javítások kiadása is. Ez azt jelenti, hogy az 4.1.x család teljesen elvesztette a támogatását.

A változások teljes listájához érdemes a RoR 5.0 kiadási jegyzeteit fellapozni.

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.

a címlapról

Hirdetés

FinOps: a fájdalommentes diéta titka a felhőben

2021. december 6. 22:15

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.