Szerző: Asztalos Olivér

2016. július 4. 10:12

Küszöbön a GeForce GTX 1060

Nem sokáig maradhat konkurencia nélkül a Radeon RX 480, a hamarosan felbukkanó GeForce GTX 1060 belerondíthat az AMD piacszerző terveibe, az Nvidia kártyája ugyanis több szempontból is jobb lehet a konkurensnél.

Iparági pletykák szerint még a hónap elején elrajtolhat a középkategória felső részét célzó GeForce GTX 1060. A napokban kiszivárgott specifikációk alapján a videokártya a GTX 980 tempóját hozza majd lényegesen alacsonyabb fogyasztás, illetve árcédula mellett. Mindez elsősorban az AMD számára lehet rossz hír, a napvilágot látott adatok alapján ugyanis ezzel könnyen vert helyzetben találhatja magát a Radeon RX 480.

A GTX 1060 feltehetően már a GP106 kódnevű "Pascal" GPU-val érkezik, mely a hírek szerint pontosan megfelezi a GP104 végrehajtóegységeinek számát, 1280 CUDA-magot tartalmaz. Mindez elsőre kevésnek hangozhat, ugyanakkor GTX 1070 és 1080 esetében látott magas GPU órajel itt sem marad el, a processzor turbó frekvenciája 1,7 GHz lesz, ami kompenzálja a relatíve alacsony számot.

Webinár: Kubernetes egyszerűen (x)

Regisztrálj a SUSE november 4-i, ingyenes Rancher webinárjára! Innovatív megoldást mutatunk Kubernetes környezetekhez.

Webinár: Kubernetes egyszerűen (x) Regisztrálj a SUSE november 4-i, ingyenes Rancher webinárjára! Innovatív megoldást mutatunk Kubernetes környezetekhez.

Ehhez legfeljebb 6 gigabájt, 8 GHz-es órajelű GDDR5 memória társul majd, ami az Nvidiánál időről-időre újból terítékre kerülő, 192 bites memóriabuszra utal. A komplett kártyára állítólag kedvező, 120 wattos fogyasztási keretet állapítottak meg a tervezők, ami éppen egyezne a közvetlen előd, GTX 960 értékével. Utóbbinál fontosabb, hogy az érték 20 százalékkal lenne alacsonyabb a Radeon RX 480 TDP-jénél, mely várhatóan a GTX 1060 közvetlen ellenfele lesz.

Amennyiben a kiszivárgott diák megfelelnek a valóságnak, úgy a küszöbön álló GeForce 15 százalékkal gyorsabb, valamint 45 százalékkal hatékonyabb lehet az AMD megoldásánál. A kártya árazásáról egyelőre nincsenek konkrét információk, csak a stratégián fog múlni, hogy pontosan az RX 480 árcédulájára, vagy inkább a fölé céloz majd az Nvidia.

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.

a címlapról

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 25. 02:49

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.