Szerző: Voith Hunor

2016. június 29. 16:30

Három régióban élesbe ment az Amazon EFS

Az Elastic File System több mint egy évet töltött "előzetesben".

HIRDETÉS

Hosszú, tavaly április óta tartó tesztelés után az Amazon most production ready, azaz élesben bevethető státuszúvá nyilvánította az Elastic File Systemet (EFS) – indulásnak három régióban (US East, US West és Európa - Írország). Az Amazon Web Services kínálatában így az objektum és a block tárolók mellett immár lehetőség lesz egy fájl szintű elérést biztosító tároló használatára is.

Többen is egyszerre

Az EFS-sel létrehozott fájlrendszereket az EC2 instance-ek NFS protokollon keresztül érik el, és az Amazon szerint rendkívüli mértékben, akár petabájtos szintig is skálázhatóak. A felhasználóknak sem tárhelykapacitást, sem sávszélességet nem kell előre lefoglalni, azok szintén automatikusan, a terhelés függvényében skálázódnak.

Az EFS-es tárolókhoz akár ezres nagyságrendben is kapcsolódhatnak EC2 instance-ek, ráadásul zónák tekintetében is teljes az átjárás (persze azok között, ahol a szolgáltatás elérhető). A tárolóban elhelyezett állományokat és a fájlrendszer metaadatait redundánsan, több Amazon-zónában is tárolja az EFS.

Az Amazon két változatot kínál a szolgáltatásból: az általános célút (general purpose) néhány instance mellé javasolja a cég, ahol az alacsony késleltetés is fontos szempont. A Max I/O változat a nevéhez hűen a magas egyidejű terhelés kiszolgálására van optimalizálva, a késleltetés kárára. Persze azt is bármikor meg lehet tenni, hogy egy adott igényhez mindkettőt teszteljük, majd a CloudWatch mérései alapján döntünk a nekünk megfelelőbb mellett.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Az EFS egy alap, állandóan kihasználható és egy burst átviteli sebességet kínál, mindkettő a fájlrendszer méretével együtt skálázódik, bár a burst egy terabájt alatt minden esetben legfeljebb 100 gigabájt/sec. A gyorsabb sebességfokozatot az AWS-en megszokott módon kreditrendszerben lehet kihasználni – a számítás módja itt olvasható. Az Amazon a fájlrendszer méretét óránként ellenőrzi.

Az EFS-t a szokásos AWS-es eszközökkel (CLI, Management Console, Tools for Windows PowerShell) lehet adminisztrálni, az elszámolás pedig gigabájt- és időalapú. Az újonc, első AWS-évükben járó ügyfelek ezen időszak alatt havi 5 gigabájtos limitig ingyen is kipróbálhatják a szolgáltatást.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 4. 00:18

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.