Szerző: Voith Hunor

2016. június 29. 16:30

Három régióban élesbe ment az Amazon EFS

Az Elastic File System több mint egy évet töltött "előzetesben".

Hosszú, tavaly április óta tartó tesztelés után az Amazon most production ready, azaz élesben bevethető státuszúvá nyilvánította az Elastic File Systemet (EFS) – indulásnak három régióban (US East, US West és Európa - Írország). Az Amazon Web Services kínálatában így az objektum és a block tárolók mellett immár lehetőség lesz egy fájl szintű elérést biztosító tároló használatára is.

Többen is egyszerre

Az EFS-sel létrehozott fájlrendszereket az EC2 instance-ek NFS protokollon keresztül érik el, és az Amazon szerint rendkívüli mértékben, akár petabájtos szintig is skálázhatóak. A felhasználóknak sem tárhelykapacitást, sem sávszélességet nem kell előre lefoglalni, azok szintén automatikusan, a terhelés függvényében skálázódnak.

Az EFS-es tárolókhoz akár ezres nagyságrendben is kapcsolódhatnak EC2 instance-ek, ráadásul zónák tekintetében is teljes az átjárás (persze azok között, ahol a szolgáltatás elérhető). A tárolóban elhelyezett állományokat és a fájlrendszer metaadatait redundánsan, több Amazon-zónában is tárolja az EFS.

Az Amazon két változatot kínál a szolgáltatásból: az általános célút (general purpose) néhány instance mellé javasolja a cég, ahol az alacsony késleltetés is fontos szempont. A Max I/O változat a nevéhez hűen a magas egyidejű terhelés kiszolgálására van optimalizálva, a késleltetés kárára. Persze azt is bármikor meg lehet tenni, hogy egy adott igényhez mindkettőt teszteljük, majd a CloudWatch mérései alapján döntünk a nekünk megfelelőbb mellett.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az EFS egy alap, állandóan kihasználható és egy burst átviteli sebességet kínál, mindkettő a fájlrendszer méretével együtt skálázódik, bár a burst egy terabájt alatt minden esetben legfeljebb 100 gigabájt/sec. A gyorsabb sebességfokozatot az AWS-en megszokott módon kreditrendszerben lehet kihasználni – a számítás módja itt olvasható. Az Amazon a fájlrendszer méretét óránként ellenőrzi.

Az EFS-t a szokásos AWS-es eszközökkel (CLI, Management Console, Tools for Windows PowerShell) lehet adminisztrálni, az elszámolás pedig gigabájt- és időalapú. Az újonc, első AWS-évükben járó ügyfelek ezen időszak alatt havi 5 gigabájtos limitig ingyen is kipróbálhatják a szolgáltatást.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról