Szerző: Koi Tamás

2016. június 28. 16:30

Az értékesítést készítheti elő az Invitel feldarabolása?

Július elsejétől új vállalati struktúrában működik tovább az Invitel, mely a továbbiakban három cégbe szervezve végzi tevékenységét. A menedzsment és a tulajdonosi háttér változatlan marad, de szinte biztos, hogy a lépés a cég könnyebb értékesítését készíti elő.

Július elsejével lényegében három cégre bomlik fel az Invitel Magyarország Zrt., ebből kettő a vállalat két fő üzletágát (lakossági és vállalati) menedzseli, egy pedig az adminisztrációs feladatokat látja majd el. Invitel Távközlési Zrt. néven működik tovább a lakossági üzletág, a vállalati részleg az Invitech Megoldások Zrt.-é lesz (mely Invitech Solutions márkanév alatt értékesíti szolgáltatásait), az adminisztratív támogató cég pedig az Invitel Központi Szolgáltatások Zrt. néven folytatja tevékenységét.

Hármas alakzat

A vállalatcsoport mai közleményében hangsúlyozza, hogy a három céget ugyanaz a menedzsment irányítja, azaz David Blunck marad a vezérigazgató, Javorniczky Áron, a Vállalati és Nagykereskedelmi üzletág vezetője, Langsteiner Marianne, a Lakossági és Kisvállalati üzletág vezetője, Balogh Ákos a pénzügyi vezérigazgató-helyettes, Bognár Ádám a műszaki vezérigazgató-helyettes, Dr. Budai J. Gergő látja el jogi vezérigazgató-helyettesi pozíciót és Mártha Imre továbbra is az operatív főigazgató. Az Invitel Magyarország Zrt. alkalmazottai a jövőben a területüknek megfelelően a három cég között oszlanak majd el úgy, hogy az adminisztratív feladatokat végző cégbe körülbelül 100 ember kerül át, a másik két üzletág pedig nagyjából 500-500 munkavállalót visz majd.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A cégstruktúra átalakításával nem változik a tulajdonosi háttér sem - legalábbis egyelőre. Vagyis a közvetlen tulajdonos marad a Magyar Telecom B.V. (Matel), melynek többségi tulajdonosa a Mid Europe Partners (MEP) magántőke-befektető társaság. Ez azonban könnyen változhat a jövőben, régóta keringenek ugyanis különböző piaci pletykák azzal kapcsolatban, hogy a MEP szabadulna az egyre kisebb marzzsal működő területektől, így elsősorban a távközlési cégektől, beleértve a kelet-európai érdekeltségeket is (a cég ezen stratégia részeként 2014-ben eladta a T-Mobile Csehországban képvisel tulajdonrészét) - a mostani feldarabolás ennek a folyamatnak ágyazhat meg.

Két éve próbálnak vevőt találni

Az Invitel Magyarország eladásával kapcsolatos pletykák két évvel ezelőtt kerültek újra reflektorfénybe, amikor a TMTFinance nevű üzleti szaklap jól értesült forrásaira hivatkozva megszellőztette, hogy a MEP a FiberNet-üzlet lebonyolításában is segédkező Rothschild Csoportot kérte fel az Invitelben áttételesen képviselt 51 százalékos tulajdonrészének eladására.

Már akkor felmerült, hogy a céget egészében sokkal nehezebb lesz értékesíteni, mivel a potenciális vevők számára bizonyos üzletágak nem képviselnek akkora értéket. A lehetséges vevők sorában egyébként felmerült a Magyar Telekom, a Vodafone Magyarország és a Telenor Magyarország neve is, emellett a romániai RCS&RDS (a Digi tulajdonosa) is pályázhat az üzletágak egyikére, vagy akár mindkettőre.

Az Invitel sem akkor, sem most nem kommentálta a cég értékesítésével kapcsolatos piaci pletykákat.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról