Szerző: Asztalos Olivér

2016. június 28. 09:55

Minőségi ugrást hoz a Google új műholdas térképe

Minőségi ugrást hoz a Google frissített műholdas atlasza. A térkép immár új műholdra támaszkodik, ami több szempontból is javít a felvételek színvonalán.

Jobb minőségű felvételekkel frissíti műholdas térképét a Google. A szatellitfelvételeket egy új műhold készíti, ami a korábban alkalmazott Landsat 7-nél több szempontból is jobb paraméterekkel rendelkező fotókat készít. Az friss felvételek fokozatosan kerülnek be a Google adatbázisába.

A térképes szolgáltatások indulás óta az említett Landsat 7 szatellit felvételeire támaszkodott a vállalat, mely rendszeresen komoly utómunkát akasztott a Google nyakába, az átlós hézagok mellett olykor hiányzó részletek hátráltatták a szakembereket. Utóbbiakat több tucat képből kellett valahogy összeollózni, ami olykor a cég legnagyobb erőfeszítése ellenére is inkonzisztens minőséghez vezetett.

Felül a régi, alul pedig az új felvételek végeredménye

A NASA és az Egyesült Államok Geológiai Szolgálatának (USGS) közös projektjének hála mostantól könnyebb dolga lesz a vállalatnak. A két intézmény munkájának köszönhetően a Google hozzáférhet a 2013-ban pályára állított Landsat 8 műholdképeihez, mely nem csak felbontásában, de színhűségében is lényegesen jobb minőséget biztosít, miközben sokkal gyorsabban is dolgozik, elődjénél naponta kétszer több felvételt készít bolygónkról a szatellit.

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Az új képek összeállításához a korábbi, publikus Earth Engine API-t használja a Google, melyet többek között a Föld erdő- és vízterületének vizsgálatához is alkalmaznak. Az új, jobb minőségű műholdas térképhez körülbelül 1 petabájtnyi adatból dolgozhatnak a vállalat szakemberei, ami összesen nagyjából 700 billió pixelnyi képi anyagot jelent. A frissítés a korábbi gyakorlatnak megfelelően fokozatos lesz, ennek megfelelően pedig egyelőre csak néhány helyen érhető el a jobb minőségű nézet.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

6

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.