Szerző: Asztalos Olivér

2016. június 27. 15:47:00

Kisebb bakik rondítják az új GeForce-ok sikerét

Apró hibák piszkítanak bele a legújabb GeForce kártyák sikerébe. A problémák nem tűnnek végzetesnek, azok javítása valószínűleg nem igényel hardveres beavatkozást.

Már két kisebb, esetenként irritáló hibára derült fény a májusban bemutatott GeForce GTX 1080 és 1070-es grafikus kártyákkal kapcsolatban. A problémák egyike sem végzetes, ezek várhatóan szoftveres úton vagy a kártyák BIOS-ának frissítésével orvosolhatóak lesznek. A bakiknál kellemetlenebb lehet, hogy a kártyák alapjául szolgáló GPU-kból nem tud eleget gyártatni az Nvidia, így a két szóban forgó csúcskategóriás modell jelenleg hiánycikk a piacon.

Az első problémára még május végén derült fény, mely kizárólag a Founders Edition elnevezés alatt, felárral árult referencia kártyák ventilátorvezérlését érinti. Felhasználók panasza alapján a GTX 1080-as VGA-k ventilátora olykor önálló életre kel, és a komponensek hőmérsékletének komolyabb változása ellenére 2000-ről 3000-re emeli a fordulatszámot, majd vissza. A túráztatáshoz kellemetlen zaj társul, ami sokak számára zavaró lehet.

A másik, közelmúltban napvilágot látott probléma a GTX 1080 és GTX 1070 kártyák DVI kimenetét érinti. Amennyiben a felhasználó által beállított felbontás és az ahhoz tartozó frissítés 330 MHz-nél magasabb pixel órajelet eredményez, úgy a Windows bejelentkező képernyő helyét színes megjelenítési anomáliák veszik át, így ellehetetlenítve a rendszer indulását. A hiba valószínűleg nem sok felhasználót érinthet, mivel az említett pixel órajelhez 2560x1440-es felbontás és 81 Hz-nél magasabb képfrissítés, és természetesen DVI összeköttetés kell.

ONLINE Scrum és gépi tanulás meetupjaink indulnak! Jelentkezik az ingyenes HWSW free!, immár online formátumban.

Az iménti két, nem túl súlyos problémánál valószínűleg nagyobb fejtörést okoz az Nvidia számára a GPU ellátás stabilizálása. A hírek szerint ugyanis a TSMC egyelőre nem tud eleget gyártani a GP104 kódnevű grafikus processzorból, aminek egyenes következménye, hogy a GTX 1080 és a GTX 1070 jelenleg több webshopban is hiánycikk.

a címlapról