Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Kisebb bakik rondítják az új GeForce-ok sikerét

Asztalos Olivér, 2016. június 27. 15:47
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Apró hibák piszkítanak bele a legújabb GeForce kártyák sikerébe. A problémák nem tűnnek végzetesnek, azok javítása valószínűleg nem igényel hardveres beavatkozást.

hirdetés

Már két kisebb, esetenként irritáló hibára derült fény a májusban bemutatott GeForce GTX 1080 és 1070-es grafikus kártyákkal kapcsolatban. A problémák egyike sem végzetes, ezek várhatóan szoftveres úton vagy a kártyák BIOS-ának frissítésével orvosolhatóak lesznek. A bakiknál kellemetlenebb lehet, hogy a kártyák alapjául szolgáló GPU-kból nem tud eleget gyártatni az Nvidia, így a két szóban forgó csúcskategóriás modell jelenleg hiánycikk a piacon.

Az első problémára még május végén derült fény, mely kizárólag a Founders Edition elnevezés alatt, felárral árult referencia kártyák ventilátorvezérlését érinti. Felhasználók panasza alapján a GTX 1080-as VGA-k ventilátora olykor önálló életre kel, és a komponensek hőmérsékletének komolyabb változása ellenére 2000-ről 3000-re emeli a fordulatszámot, majd vissza. A túráztatáshoz kellemetlen zaj társul, ami sokak számára zavaró lehet.

A másik, közelmúltban napvilágot látott probléma a GTX 1080 és GTX 1070 kártyák DVI kimenetét érinti. Amennyiben a felhasználó által beállított felbontás és az ahhoz tartozó frissítés 330 MHz-nél magasabb pixel órajelet eredményez, úgy a Windows bejelentkező képernyő helyét színes megjelenítési anomáliák veszik át, így ellehetetlenítve a rendszer indulását. A hiba valószínűleg nem sok felhasználót érinthet, mivel az említett pixel órajelhez 2560x1440-es felbontás és 81 Hz-nél magasabb képfrissítés, és természetesen DVI összeköttetés kell.

Az iménti két, nem túl súlyos problémánál valószínűleg nagyobb fejtörést okoz az Nvidia számára a GPU ellátás stabilizálása. A hírek szerint ugyanis a TSMC egyelőre nem tud eleget gyártani a GP104 kódnevű grafikus processzorból, aminek egyenes következménye, hogy a GTX 1080 és a GTX 1070 jelenleg több webshopban is hiánycikk.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!