HWSW

A Docker is piacteret nyitott

A Docker Store-ba bekerülő képfájlokat a cég szigorú validálási folyamatnak veti alá.

A napokban futó Dockercon 16 konferencián jelentette be [1] a Docker, hogy – egyelőre béta státuszban – saját "konténerboltot" indít. Az áruházban egyaránt lesznek ingyenes, nyílt forrású és kereskedelmi szoftverek, és a cég szerint a validációs folyamat során kiemelten figyelnek a minőségbiztosítási szempontokra, a biztonságra, a megfelelő licencelési formára és a (konténeres koncepciónak megfelelőlen) a képfájlba csomagolt további komponensekre, dependenciákra.

A Docker szerint a szoftverbolt egy "skálázható, önkiszolgáló rendszer a független szoftverfejlesztők számára", akik így az egyre növekvő népszerűségű konténeres formátumban, támogatással és (a bevizsgálás miatt kvázi) minőségi garanciával terjeszthetik termékeiket ezen a platformon is. A boltot használni szándékozó fejlesztőket egyelőre több ütemben fogadja be a Docker, jelentkezni itt lehet [2]. Az ellenőrzött képfájlok mellett a Docker Hubból le lehet tölteni konténerizált alkalmazásokat, de a cég felhívja rá a figyelmet, hogy ezek nem esnek át a fentebb említett validációs folyamaton, így ezeknél nagyobb eséllyel akadhat valami probléma a használat során.

xSzintén dockerconos bejelentés, hogy a Microsoft jelentősen bővíti Docker támogatását. Egyrészt az alig néhány hónapja elindított Docker Datacenter [3]már az Azure áruházából is elérhető (Resource Manager sablonokkal együtt), és a cég egyben azt is megmutatta, hogy az Azure Stackkel [4]együtt a Docker Datacenter teljesen hibridfelhő-kompatibilis lesz Microsoft-alapú környezetben. Akadt még egy érdekes demó a bemutatón, Mark Russinovich, az Azure műszaki igazgatója a még mindig korlátozottan, zárt előzetesként kipróbálható linuxos SQL Servert futtatta Ubuntu Linuxon, egy Docker konténerben.

Bár a Dockerhez nem, de konténerekhez szintén kapcsolódó hír, hogy a tavaly december óta előzetesként kipróbálható Azure Container Service-ben [5]mostantól a Windows Server 2016-ban érkező Windows Server konténereket is lehet használni.

A cikkben hivatkozott linkek:
[1] https://blog.docker.com/2016/06/docker-store/
[2] https://store.docker.com/publisher/signup
[3] https://www.hwsw.hu/hirek/55235/docker-datacenter-kontener-integralt-platform.html
[4] https://www.hwsw.hu/hirek/55091/microsoft-azure-stack-privat-hibrid-felho-windows-server.html
[5] https://www.hwsw.hu/hirek/54861/microsoft-azure-container-service-kontener-windows-server-docker.html
A cikk adatai:
//www.hwsw.hu/hirek/55777/docker-store-szoftverbolt-microsoft-windows-server-container.html
Író: Voith Hunor (voith.hunor@hwsw.hu)
Dátum: 2016. június 23. 09:30
Rovat: vállalati it