Szerző: Voith Hunor

2016. június 3. 13:54

Adatközponti vízhűtést tervezett az eBaynek a Dell

A Triton kódnevű rendszerrel a gyártó szerint rendkívül energiahatékony adatközpont építhető: a PUE mutató az eBay adatközpontja esetében mindössze 1,02, azaz nagyon kevés energia veszik kárba az üzemeltetés során.

Teljesen új adatközponti hűtőrendszert mutatott be a Dell (esetenként akár egyedi) adatközponti megoldások fejlesztésére szakosodott Extreme Scale Infrastructure (ESI) divíziója. (Itt megragadjuk az alkalmaz egy rövid nevezéktani "tisztázásra": az ESI a Data Center Solutions (DCS) és az alig négy hónapot megélt Datacenter Scalable Solutions (DSS) egyesítéséből jött létre idén év elején).

A Triton kódnevű rendszer egy újszerű, egyelőre az eBaynek kidolgozott vízhűtést takar, mely az eddig szokásosnál kevesebb közbenső komponenssel valósítja meg a hőelvezetést - így a hűtés nem csak hatékony, de egyben nagyon kevés energiát is fogyaszt. A Dell szerint a teljes infrastruktúra (tehát a Tritonnal ötvözött DSS 9000, G5 rackre épülő rendszer) energiahatékonysági mutatója (PUE) 1,023, ami elképesztően alacsonynak számít - az Uptime Institution legutóbbi, 2014-es évet tükröző felmérése szerint az átlagos adatközponti energiahatékonysági mutató 1,7 körül van. A Dell közvetlen konkurenciának a HPE Apollo 8000-et jelölte meg, mely 1,06-os PUE-vel rendelkezik, és a cég szerint ahhoz képest a Tritonnak 62 százalékkal kevesebb energiára van szüksége a hűtés üzemeltetéséhez.

A hűtés kifejlesztésére egyébként azért volt szükség, mert az eBay egyedi, hivatalosan még be sem jelentett Intel Xeonokat akart bevetni a keresést kiszolgáló szervereiben. Az E5-2679 v4 20 magos és folyamatos terhelés mellett képes 3,3 GHz-en üzemelni, viszont emiatt a TDP is extrém magas, a gyártó szerint 200 watt. A fogyasztást a magas órajel dobja meg, a 22 magos E5-2699 v4 TDP-je csak 145 watt, a 20 magos E5-2698 v4-é pedig 135 watt.

A legnagyobb újdonság, hogy a Tritonnal teljesen mellőzhetőek a köztes hőcserélők és a plusz pumpák, a rendszer közvetlenül a telephelyi vízhűtő tornyokból vezeti a vizet a rack egyes tálcáihoz, és így a processzorokra kerülő hűtőblokkokba. A felesleges lépcsők elhagyásával a hűtővíz is lehet melegebb, Austin Shelnutt, a fejlesztés vezető mérnöke szerint a Triton esetében 33 fokra van beállítva, de kisebb hőtermelésű CPU-k esetében ennél jóval melegebb, akár 60 fokos is lehet. Mivel nincs köztes hőcserélő állomás, a túl nagy szennyeződések kiszűrését a Dell rack szinten oldotta meg: a szűrőn a 100 mikronnál nagyobb szennyeződések fennakadnak, de a hűtőblokkoknál (mint mindenhol máshol) bőven van mozgástér (akár 300 mikronig is). A rackben található többi komponenst levegő hűti, de ezt nem a szerverteremből szívják a ventilátorok, hanem a szekrénybe épített víz-levegő hőcserélőtől.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Ahogy említettük, a megbízhatóság érdekében minden túl van méretezve és tervezve a Tritonban. A hűtési kapacitás a tényleges igény 120 százaléka, a rendszer akár 24 bar víznyomást is kibír (normális esetben ennél lényegesen kisebb, 5 bar a nyomás), a rézcsövek forrasztásainál mindenhol szivárgásérzékelők vannak, a csövek mentén (alatt) pedig vízelvezetők. Szivárgás esetén a védelem azonnal leállítja a vízáramlást és lekapcsolja az érintett szervernode-ot.

A Dell egy zárt rendszerű megoldást is tervez a Tritonból, mellyel akár a telephelyi hűtővízhálózatról is le lehet választani az adatközpont hűtését.

A cikk elkészítésében a Delltől kapott információ mellett a Data Center Knowledge és a The Next Platform bemutatói voltak segítségünkre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról