Szerző: Voith Hunor

2015. szeptember 7. 17:53

Közepes adatközpontokhoz is ad segítséget a Dell

Az új divízióval az adatközpont-piacból harapna ki nagyobb szeletet a vállalat. A cél az olyan nagyvállalati ügyfelek megszerzése, melyek nem több százezer, hanem "csak" néhány ezer vagy tízezezer szerverből szeretnének saját adatközpontot létrehozni, de egyébként a legnagyobbakhoz hasonló tervezési, támogatási és beszállítói igényeik vannak.

Datacenter Scalable Solutions (DSS) néven új vállalati üzletág elindítását jelentette be a Dell. A vállalat ezzel a nyolc évvel ezelőtt létrehozott Data Center Solutions (DCS) divíziót kívánja kiegészíteni, a mintegy ezer-tízezer szerver méretű adatközpontokat igénylő cégeket célozva. A DSS - mint az az előbb említett adatközpontok méretéből is kiderül - "nagytestvéréhez" hasonlóan szintén nagyvállalatokat fog kiszolgálni, de a DCS-től eltérően csak részben és nem teljesen személyre szabott megoldásokkal.

A Dell az átszervezés okaként arra hivatkozik, hogy manapság egyre több nagyvállalat van, amely mennyiségi igényeiben ugyan elmarad a hiperskálázható (több tízezer vagy több akár több százezer szerveres) mérettől, de egyéb műszaki igényeit tekintve (tanácsadás, ellátási lánc, egyedileg megtervezett és kialakított infrastruktúra stb.) ugyanazokat a szolgáltatásokat szeretné igénybe venni, ami a legnagyobbak kiváltsága. Ilyenek például a hoszting és telekommunikációs szolgáltatók, olaj- és gázipari cégek, kutatószervezetek. A vállalat azt is hozzáteszi, hogy adatai szerint ez egy összességében hatmilliárd dolláros piaci szegmens, és háromszor gyorsabban nő, mint a hiperskálázható adatközponti szerverpiac.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Kovács Tamás, a Dell hazai műszaki igazgatója kérdésünkre elmondta, hogy a DSS-ben foglalt szolgáltatások bár egyenként eddig is léteztek (természetesen, hiszen maga az igény ilyen szinten egyik iránt sem újkeletű), a Dellen belül ez a szegmens csak most kapott dedikált csapatot, amely csomagként tudja ezt az ügyfeleknek kínálni. A DSS saját régiós szakembergárdát kap, a magyarországi igényeket várhatóan az EMEA régiós mérnökgárda fogja kiszolgálni, bár egyelőre még nem látni, az új üzletágnak itthon mekkora jelentősége lesz.

A DSS a DCS-sel ellentétben nem fog "a falig elmenni" a testreszabásban, egyedi összeállításban, Kovács szerint egyedi hardverek tervezéséről, gyártásáról nem lesz szó. Az új üzletág erőssége elsősorban a folyamatos mérnöki támogatás, az egyedi infrastruktúrák tervezése, megépítése és akár üzemeltetése, karbantartása, a váratlanul felmerülő igényeket is kielégítő szállítás lesz.

a címlapról