Szerző: Hlács Ferenc

2016. június 2. 10:25

Egyhetes üzemidőt ígér a kisebbik okosórás Snapdragon

Fitneszkarpereceket és hasonló, egyszerűbb eszközöket céloz a Qualcomm legújabb, Snapdragon Wear 1100 rendszerchipje. Az alacsony fogyasztású lapka önálló LTE kapcsolatot is lehetővé tesz.

HIRDETÉS

Az egyszerűbb viselhető eszközbe szánt SoC-t jelentett be a Qualcomm: a Snapdragon Wear 1100 nevű lapka okos-headsetekben, fitneszkövető karperecekben és egyéb sporteszközökben, netán egyszerűbb, gyerekeknek vagy időseknek szánt okosórákban találhat otthonra. A frissen bejelentett chip lényegében a februárban leleplezett Snapdragon 2100 kistestvére.

Az eszközben mindössze egyetlen, 1,2 gigahertzen ketyegő Cortex-A7 mag dolgozik, egy fix funkciós GPU-val kiegészítve, a lapka ennek megfelelően kifejezetten kis teljesítményigényű - illetve fogyasztású - készülékekben találhat otthonra. A chippel grafikus felhasználói felületek is megjeleníthetők, ugyanakkor látványos vizuális elemekre nem érdemes számítani, az eszköz képességei kimerülnek az egyszerű, kétdimenziós UI-okban. Nem meglepő módon az Android Wearhez (vagy a teljes Androidhoz) is kevés a kraft a Snapdragon Wear 1100-ban, azt a gyártó ehelyett egyedi, pehelysúlyú, Linux-alapú rendszerek futtatására szánja. A komplexebb grafikát igénylő, hagyományos okosórás feladatok ellátásához a Qualcomm továbbra is a 2100-as chipet ajánlja.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Érdekes kérdés, hogy a cég miért ragaszkodik továbbra is a jó ötéves Cortex-A7 magokhoz, mikor azoknak már több, szintén alacsony fogyasztású, de nagyobb teljesítményű utódja is elérhető - vélhetően az alacsony ár, vagy egyszerűen a nagyobb tapasztalat miatt köteleződött el ennyire a mag mellett a vállalat. A 28 nanométeres gyártástechnológiával készült lapkára egyébként az opcionális Wi-Fi és Bluetooth mellett Cat. 1-es LTE modem is jutott, így akár okostelefontól független, önálló eszközökbe is beépíthető, sőt a chipben a cég iZat Gen 8C helymeghatározó megoldása is megtalálható, amely a GPS mellett a GLONASS, Galileo  és a BeiDou műholdhálózatokkal is képes kommunikálni. A lapkára mindezeken túl hardveres titkosítás és egy alacsony fogyasztású szenzorcsomag is került.

A Qualcomm szerint a kis energiaigényű Snapdragon Wear 1100-zal szerelt készülékek akár hét napig is működhetnek egyetlen feltöltéssel, egy 350 mAh kapacitású akkumulátorról. Az új SoC már elérhető a cég gyártópartnerei számára, amelyhez a Qualcomm a fejlesztést segítő referenciaplatformot is biztosít, így a chip még idén felbukkanhat egyes készülékekben. A valamivel izmosabb, Snapdragon Wear 2100-at használó első eszközök akár már a nyáron megjelenhetnek - az már tudható, hogy az LG egész biztosan felhasználja a rendszerchipet későbbi eszközeiben.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 3. 23:25

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.