Szerző: Hlács Ferenc

2016. május 31. 15:20

Új mobilfizetési app kiadására készül a Samsung

Androidon és iOS-en is elérhető lesz a Samsung új mobilfizetési alkalmazása a Samsung Pay Mini. A kifejezetten online fizetésre szánt app idővel PC-kre is utat találhat.

Folytatódik a mobilfizetési platformok csatája, az Android Pay és a Samsung Pay már Európa egyes régióiba is utat talált, sőt a koreaiak megoldása, az Apple Pay-jel karöltve az elmúlt hónapokban Kínában is elérhetővé vált - a koreai gyártó ugyanakkor tovább tekeri a potmétert, és a koreai etNews értesülései szerint hamarosan egy újabb fizetési appot ad ki, amellyel befoltozná az eredeti verzió hiányosságait.

A Samsung Pay bár a LoopPay-jel megvásárolt MST technológiával lényegében minden kereskedőnél megnyitotta az érintés nélküli, okostelefonos fizetés lehetőségét - a megoldással a telefonok a hagyományos mágnescsíkos terminálokkal is képesek kommunikálni - a szolgáltatás elterjedését nagyban gátolta, hogy csak a cég maroknyi, borsos árú csúcsmodelljén volt elérhető, egész pontosan a Galaxy S6 és S7 sorozatok telefonjain, valamint a Note 5-ön. Ez nagyban visszafogta a szolgáltatásban rejlő potenciált, hiszen kizárta a cég olcsó, belépő-középszintű eszközeit, amelyeket egyébként a vállalat hatalmas mennyiségben értékesít.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A gyártó most úgy látszik megteszi az első lépést az egyelőre szűkös kör kiszélesítésére, az etNews szerint már júniusban megjelenő Samsung Pay Mini alkalmazásával nem csak saját készülékeit, de a teljes androidos ökoszisztémát célba veszi, sőt, az app iOS-en is elérhető lesz. Sajnos azonban a szoftver nem kínál majd teljes Samsung Pay funkcionalitást, és nem csak az MST-hez szükséges dedikált hardver hiánya miatt: az első értesülések szerint az alkalmazást a gyártó kifejezetten online fizetésre szánja, üzletekben, fizikai termináloknál nem lesz használható, még az egyébként NFC-képes telefonokkal sem.

A szoftverben első körben a koreai Samsung Card, Lotte Card és a Hana Card bankkártyák lesznek regisztrálhatók - a szolgáltatással a vállalat először a hazai piacot veszi célba. A vállalat a dedikált apptól a rendszerén keresztül bonyolított online fizetések számának növekedését reméli, miután az eredeti Samsung Pay-t a felhasználók túlnyomó része csak fizikai boltokban használja, online vásárlások az összes vásárlás kevesebb mint húsz százalékát teszik ki. Ez részben a nehézkes, nem egységes felhasználói élménynek tudható be, más módon lehet eljutni például a Samsung Pay-es fizetéshez egy webshop felületéről, mint egy alkalmazáson belüli vásárlás esetében.

A jóval szélesebb körben elérhető Samsung Pay Mini sokkal egységesebb rendszert kínál majd, miközben megmaradnak benne az olyan funkciók, mint az ujjlenyomatos azonosítás. A vállalat a tervek szerint a későbbiekben a mobileszközökön túl PC-n is elérhetővé teszi majd a szolgáltatást. Az online fizetési rendszer Dél-Koreában rajtol, a későbbiekben azonban, akárcsak "nagy testvére" megkezdheti a terjeszkedést további régiókban - ehhez persze további kártyatársaságokkal, illetve bankokkal is meg kell majd állapodnia, mindenesetre ha a Samsung tartani akarja a lépést riválisaival, nem maradhat sokáig Korea-exkluzív.

a címlapról