Szerző: Hlács Ferenc

2016. május 30. 10:17

Fedélzeti Wi-Fit kapnak az új Arduino lapkák

Beépített vezeték nélküli kapcsolattal és erősebb hardverrel érkeznek a legújabb Arduino fejlesztői lapkák. A Wi-Fi és Bluetooth képességekkel is felszerelt Primo modellek mellett a gyártó egy az Amazon Echo API-t támogató, Otto nevű mikrokontroller-modult is bejelentett.

Bővül az Arduino fejlesztői lapkák egyébként is népes családja, az olasz fejlesztők legújabb eszközeikkel a gőzerővel dübörgő IoT piacát célozták meg. A különböző IoT készülékek fejlesztésénél persze eddig is igen népszerű választásnak számítottak az Arduino lapkák, a Primo és Otto névre hallgató új mikrokontroller-modulok azonban sok területen egyszerűbbé tehetik a fejlesztők mindennapjait.

A frissen bejelentett Primo különlegessége, hogy ez az első Arduino lapka, amely mindenféle külső kiegészítő nélkül támogatja a fő vezeték nélküli szabványokat, így a Wi-Fi-t, Bluetooth LE-t, valamint az NFC-t is, sőt még infravörös kapcsolaton is kommunikálhatunk vele. Az új, beépített rádiók nagyban megkönnyíthetik a fejlesztők dolgát, akiknek nem kell további kiegészítőmodulokkal (vagy shieldekkel) bajlódni Arduino-vezérelt eszközeikkel való vezeték nélküli kommunikációhoz.

Az új eszköz egy kisebb verziót is kap, Primo Core néven. A kerek Arduino lapka gyakorlatilag ugyanazt tudja mint nagyobb testvére, a Wi-Fi kapcsolat azonban itt  a fogyasztás minimalizálása végett kimaradt a repertoárból - ennek köszönhetően ugyanakkor az eszköz akár egy gombelemről is működik. A Primo Core-hoz továbbá egy nagyobb, ugyancsak kerek, kiegészítő áramköri lap is vásárolható. Az Alicepad nevű eszköz egy tápcsatlakozóval, illetve USB aljzattal is megtoldja a vezérlőt, illetve kivezetéseivel annak több érintkezőjét könnyebben elérhetővé teszi.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A két Primo modell hardvere a korábbi Arduino változatokhoz képest nem csak kiegészült, de erősebb is lett, azokban immár egy a Nordic Semiconductor által fejlesztett, nRF52 vezeték nélküli SoC-ba integrált, 64 megahertzes Cortex-M4F MPU dolgozik, a hagyományos Atmega32 MCU helyett. Az új lapka szerencsére a fejlesztés menetében nem hoz változást, a gyártó ígérete szerint a korábban megírt Arduino-kód változatlanul fut majd az eszközökön, illetve az Arduino IDE is a korábbiakhoz hasonlóan használható marad.

A Primo lapkák mellett a cég egy Otto névre hallgató új modult is bejelentett, amelynek különlegessége, hogy fedélzetén egy beépített mikrofon is helyet kapott, valamint támogatja az Amazon Echo API-ját, azaz képes kommunikálni az online kereskedőház két éve megjelent, azóta pedig egyre szélesebb funkcionalitást kínáló okosotthon vezérlőjével, illetve Alexa nevű virtuális asszisztensével. A lapkával így a fejlesztők - legalábbis egy Echo készülék birtokában - hangparanccsal vezérelhető eszközöket hozhatnak létre.

Az újdonságok megjelenésére még nagyjából egy hónapot kell várni, az olasz cég azok piacra dobását június végére tervezi. A két Primo és az Otto lapkák ára egyelőre nem ismert.

a címlapról