Szerző: Hlács Ferenc

2016. május 26. 10:57

Fejlesztés alatt a Raspberry Pi-re szánt Android

A Windows 10 után a legnépszerűbb mobil operációs rendszer is eljuthat a lapka-PC-kre. A Google így a Chrome OS mellett már az Androiddal is ostrom alá veheti az IoT piacot.

Komoly mérföldkő előtt áll a Raspberry Pi, az apró számítógép a saját Windows 10 verzió után hamarosan a legnépszerűbb operációs rendszerből is megkaphatja a magáét, mint az a Google vonatkozó dokumentációjából kiderül, a gép több mint valószínűleg saját Android változatot kap. Az első jelek szerint a szoftver a készülék legfrissebb, idén február végén bejelentett 3-as verzióján lesz elérhető, amely már saját Wi-Fi és Bluetooth kapcsolattal is rendelkezik.

A Raspberryre készülő Android verzióra egy a Google AOSP (Android Open Source Project) repository oldalán felbukkant új eszközbejegyzés utal, pifoundation/rpi3 név alatt. A repót több mint egy hónapja, április 19-én hozták létre, igaz az egyelőre üresen áll. A keresőóriás egyelőre nem jelentette be hivatalosan a projektet, ugyanakkor az érdeklődőknek érdemes lehet szemmel tartani a fent említett repositoryt, abban bármikor megjelenhetnek a kapcsolódó kód első darabjai.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x)

A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x) A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

A barkácsolók, fejlesztők körében népszerű, egyetlen áramköri lapra épülő számítógép a legutóbbi verzióval kifejezetten nagyot lépett előre: amellett, hogy vezeték nélküli kapcsolataival több kábelt is kivált, már a 64 bites rendszereket is támogatja, ARMv8-A-ra épülő, Cortex-A53 chipekkel operáló processzora közel 60 százalékkal gyorsabb mint az előző generáció esetében. Az alacsony fogyasztású, egyre erősebb és kompaktabb kütyü ideális alap a különböző IoT fejlesztésekhez - a rohamosan növekvő IoT piacot pedig a Raspberryn keresztül már a Microsoft is igyekszik megfogni, kifejezetten az eszközre íródott Windows 10 IoT Core rendszerével, amely a Raspberry Pi 2 óta jelen van a platformon.

Erre a területre a Google kicsit megkésve érkezett, pedig a brit fejlesztésű készülék hardver tekintetében nem áll messze az okostelefonoktól, legfeljebb a bővíthetőség, illetve a különböző külső hardverek, bővítőkártyák ("shieldek") megfelelő támogatása jelenthet kihívást a vállalat számára. Mindenesetre ha csúszva is, de úgy tűnik végre megérkezik az első hivatalos Android verzió a Raspberry Pi-re - nem hivatalos, korlátozott funkcionalitást kínáló változatok már a korábbi generációknál is voltak.

Abból ugyanakkor, hogy a vállalat nem kapkodta el a szoftver kiadását, jól látszik, hogy a Google nem elsősorban az Androiddal akarja meghódítani az IoT piacot, sokkal inkább asztali rendszerével a Chrome OS-szel. Utóbbi fut a vállalat népszerű Chromecast stickjein, illetve OnHub routerén is - könnyen lehet, hogy ez lesz a következő rendszer, amely megérkezik a Raspberry lapkákra.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról