Szerző: Asztalos Olivér

2016. május 25. 17:21

Színes ePaper kijelzőt mutatott az E Ink

Jobb minőségű színes elektroforetikus kijelzőt mutatott be az E Ink, a panel egyedi megoldással növeli a színek számát és azok minőségét.

Színes ePaper kijelzővel jelentkezett a e-könyv-olvasós paneleiről ismert E Ink. A bemutatott 20 hüvelykes képátlójú megjelenítő WQXGA felbontású, azaz 2560x1600 képpontot tartalmaz 150 PPI-s pixelsűrűség mellett. A San Franciscó-i SID Display Week rendezvényen bemutatott kijelzőt digitális hirdetőtáblákhoz készítette az E Ink.

Az ACeP (Advanced Color ePaper) technológiára épülő megjelenítőt komoly áttörésként jellemezte az fejlesztő. A panel 32 000 szín megjelenítésére képes, mindezt pedig oly módon, hogy az összes pixel tartalmazza a teljes színskála előállításához szükséges pigmenteket, nem szükséges színszűrő (CFA – Color Filter Array) alkalmazása, ami jelenleg egyedülállónak számít az elektroforetikus kijelzők (EPD - Electrophoretic Display) világában. A fejlesztő állítása szerint eközben az ePaper minden előnye megmaradt, beleértve az alacsony fogyasztást és a (szinte) bármilyen fényviszonyok közötti jó olvashatóságot is.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A megjelenítő egyetlen elektroforetikus folyadékréteget alkalmaz, mely kompatibilis a TFT panelek vezérlőinek feszültségeivel, ami nagyban megkönnyítheti az alkalmazást. Az E Ink közleménye szerint több különféle megoldással is kísérleteztek, melyek között rétegzett prototípusok is voltak, ez ugyanakkor túl komplexnek bizonyult, mely nem csak jelentősen megnehezítette, de meg is drágította a gyártást. A megoldást végül több különféle anyag és hullámforma kombinációja jelentette, amivel megfelelően kontrollálhatóak az egyes színpigmentek.

Nem a mostani, ACeP-alapú megoldás az első színes elektroforetikus kijelző, a kínai Hanvon már 2010-ben piacra dobott egy színes e-könyv-olvasót, ugyanakkor ez csupán 4096 (meglehetősen fakó) szín megjelenítésére képes. Az E Ink mostani előrelépésének ellenére nem valószínű, hogy a közeljövőben elárasztanák a piacot a jó minőségű, színes könyvolvasók, a fejlesztőcég ugyanis (egyelőre) csak a hirdetőtáblák szegmensét vette célba az ACeP-pel.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról