Szerző: Dojcsák Dániel

2010. november 8. 13:11

Kínai cég gyártja az első színes E Ink kijelzős könyvolvasót

Az e-könyvolvasók sok könyvmoly szívébe belopták már magukat, s világszerte növekszenek az eladások, akár a Kindle, akár a Nook, akár a kevésbé ismert modellekről van szó. Az e-papír sikerét egyedül az idei év slágere, a tablet PC, leginkább az iPad képes csak elnyomni, aminek oka leginkább az, hogy az e-könyv olvasók kijelzője fekete-fehér maradt.

Hiába a végtelennek tűnő üzemidő, a szemnek kényelmes kép, illetve adott esetben a néhány kattintással elérhető online könyvesbol, a felhasználóknak nem elég az egyszerű nyomdai minőség ha technológiáról van szó, inkább fárasztják a szemüket az LCD-paneles könyvolvasókkal vagy tabletekkel, de szükségük van a színekre. Aki eddig kénytelen volt kompromisszumokat kötni, annak jó hírekkel szolgál a Hanvon tokiói FPD nemzetközi kiállításon tett bejelentése, miszerint hamarosan megvásárolható lesz az E Ink színes e-papír kijelzőjével szerelt e-könyv olvasója.

A Hanvon beelőzi a nagyokat

A Hanvon az olcsóbb kategóriában, illetve a kínai piacon említésre méltó szereplő, a világpiac mégis inkább a Barnes&Noble, az Amazon, illetve a Sony termékeire figyel, se az e-Ink színes kijelzőjének első igazi felbukkanása szinte biztosan azt jelenti, hogy a nagyobb gyártók kínálatában is hamarosan megjelenik ugyanez. Az e-könyvolvasók 90 százalékában ugyanis valamelyik E Ink kijelző lapul, többek között a fent említett ismertebb modellekben is.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az olvasók piacán eleinte a nagyobb felbontással, illetve a több szürkeárnyalattal próbáltak fejlődni a gyártók, a következő logikus lépés a színes kijelző megjelenése. A könyvnyomtatás hagyományai ugyan az egyszínű nyomtatásra épülnek, de manapság minden egyéb média, mint a tévé, internet, mobiltelefon vagy épp az újságok, színesek. Épp ezért, amint a technológia lehetővé teszi, érdemes átállni a mai felhasználó számára természetes megjelenítési formára. Innentől kezdve pedig éles harcot vívhat az olvasókért majd a tablet és az e-könyv olvasó piac. A tablet továbbra is az univerzalitást, teljesítményt emelheti erényei közé, viszont a színes e-könyvolvasókkal is tudunk majd alapvető webes tartalmakat fogyasztani, ráadásul úgy, hogy az eszköz nem merül le néhány óra alatt, illetve a napfény sem teszi láthatatlanná a tartalmat.

Az otthoni médiafogyasztásban a tablet lehet a győztes, viszont utazás közben, szabadtéren, nyaralás alatt, vagy épp az oktatásban, az E Ink kijelzőknek van előnye. Igaz, a színek megjelenése továbbra sem jelenti, hogy a kijelzőn lehetséges lenne nagyon éles, nagyon nagy felbontású képek megjelenítése, vagy épp videók lejátszása. Emellett a szövegek sem feltétlenül váltanak majd színesbe egyből, valamiért ragaszkodunk a fehér háttérhez és a fekete betűkhöz, a színes kijelző inkább az illusztrációk miatt fontos.

Hasonlít az iPadre

Az első színes E Ink-kijelzős Hanvon modell  egy 9,68 hüvelyk képátlójú eszköz lesz, ami márciustól lesz elérhető Kínában, s az induló ára 440 dollár, azaz 86 ezer forint. A készülék a kínai piacon elsődlegesen üzleti célú felhasználásra lesz pozicionálva, s az egység fel lesz szerelve 3G és Wi-Fi kapcsolódási lehetőséggel is.

A nyugati piacokon való árazás jelentősen eltérhet a kínaitól, a becslésben talán az adhat támpontot, hogy a kínai iPad-verzió árához (590 dollár) képest érezhetően olcsóbb, s valószínűleg ezt az arányt tartja majd az USA-ban és Európában is a gyártó.

Ránézésre a Hanvon színes kijelzős olvasója ugyan hasonlít az iPadre, illetve az árát is ahhoz viszonyítják, de valójában ha azelőtt jelenik meg az USA-ban, hogy az ottani gyártók is áttérnének, akkor inkább a Kindle, Nook és Sony Reader pozícióit lesz képes gyengíteni. Ugyan a Barnes&Noble nemrégiben bemutatott egy színes kijelzős e-könyvolvasónak titulált terméket, de ez egy LCD-s eszköz, valójában inkább egy gyenge tabletről lehet beszélni, annak, az olvasás szempontjából ismert minden hátrányával együtt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról