Szerző: Hlács Ferenc

2016. május 18. 10:33

Két vállalati 3D nyomtatóval erősít a HP

Nem csak prototípus-készítésre, hanem kisszériás gyártásra is szánja új, vállalati 3D nyomtatóit a HP. A Jet Fusion 3200 és 4200 modellek gyorsan és akár több színben is nyomtatnak, mindezt a konkurenciánál jelentősen olcsóbban.

Új területtől remél fellendülést a szebb napokat is látott HP, a cég vállalati felhasználásra szánt 3D nyomtatókkal fordítana a szerencséjén. Ehhez a gyártó mindjárt két modellt is bejelentett, ezek a HP Jet Fusion 3200 és 4200. Hogy nem az otthoni barkácsműhelyeket célzó eszközökről van szó, már az árcédulákból is jól látszik, a mérsékeltebb árú 3200-as modell ugyanis 130 ezer dollárról indul, amely különböző szoftveres és egyéb kiegészítőkkel egészen 155 ezerig tornázható fel. A 4200-as gép ára a 200 ezer dollárt is meghaladja majd. Miután azonban a hasonló, vállalati megoldások ára a fentiek duplája is lehet, a HP első pillantásra kifejezetten jó esélyekkel indul a piacon.

Ezért az összegért persze nem a MakerBottól vagy a RepRap alapokra építő nyomtatóktól megismert képességekre kell számítani: a rivális megoldásoknál a cég szerint gépei jelentősen gyorsabban dolgoznak, noha egyelőre nem tudni, pontosan melyik konkurens 3D nyomtató szolgált az összehasonlítás alapjául. A HP új masináinak működése egyébként leginkább az asztali lézernyomtatókéra emlékeztet, a nyomtatófej ugyanis a különböző tárgyakat felépítő műanyagrétegeket először porított formában fekteti le, majd azokat összeolvasztja.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Jet Fusion készülékek erőssége, hogy több színben is képesek nyomtatni, 50 mikronos pontossággal. A vállalat a nyomtatott termékek alapelemeként az úgynevezett "voxeleket" használja, ezek lényegében a képpontok 50 mikron méretű, térbeli megfelelői - a vállalat szerint a nyomtatók másodpercenként 340 millió voxelt képesek letenni, legalábbis ha egyetlen színben nyomtatnak. HP új termékeivel kapcsolatos stratégiájának fontos eleme, hogy 3D nyomtatóit nem csak prototípus-készítésre szánja, ahogy az a hasonló eszközöknél lenni szokott, hanem akár kisebb mennyiségű gyártásra is. Ezzel a vállalat jelentősen átalakítaná a gyártásban megszokott ellátási láncokat, akár a kisebb cégek számára is saját gyártókapacitást biztosítva, megszüntetve az igényt a bérgyártókra.

A cég egyébként már 2014-ben felvillantotta a Jet Fusion szériát, annak igazi rajtját azonban a most bemutatott modellek jelentik. A barátságosabb árú Jet Fusion 3200 jövőre lesz elérhető, a nagyobb, egyszerre több termék nyomtatására képes 4200-as verzió azonban még idén a piacra kerül - előrendelések már mindkét modellre leadhatók.

Az adatközponti és szoftveres HP Enterprise üzletágától tavaly elvált vállalat egyébként okosan teszi, hogy új területeken tapogatózik, hiszen az elmúlt években működésének két fontos pillére, a PC-k és a hagyományos nyomtatók piaca is zsugorodásnak indult. A HP vezérigazgatója Dion Weisler a Fortune-nak nyilatkozva elmondta, a vállalat hosszútávú tervei között a 3D nyomtatáson túl a fröccsöntés méretes, 12 billió dolláros piacára való belépés is szerepel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról