Szerző: Gálffy Csaba

2016. május 17. 16:08

Megjöttek az új közepes Motorolák

A G4 és a G4 Plus újra nagyot alkothat a középkategóriában. Talán itthon is.

Bemutatta új középkategóriás telefonjait a Lenovo-leány Motorola. A többes szám indokolt, a G sorozat most két új taggal bővült, a 2016-os modelleket G4 és G4 Plus névre keresztelte a gyártó. Ezek továbbra is a középkategóriában versenyeznek, a cég korábbi stratégiájának megfelelően nyomott áron kínálnak kimondottan versenyképes hardvert és átrajzolásmentes operációs rendszert.

Frissített hardverrel 2016-ban

Nagy előrelépés a kijelző, amely méretben is nagyot nőtt, a tavalyi és tavalyelőtti 5 hüvelykről egészen 5,5 hüvelykre. Ezzel a Moto G is kikerült az egyértelműen egykezes telefonok köréből, követve a sokéves trendet - hogy ez jó vagy sem, döntse el mindenki magának. A felbontás szerencsére ezzel együtt megnőtt, a 1080p éppen "pixelmentes" képpontsűrűséget produkál. Ezzel együtt a kamera dolgában is jelentős minőségi ugrást ígér a gyártó - a sima G4 egy 13 megapixeles, a G4 Plus pedig egy 16 megapixeles szenzort kapott, lézeres és fázisdetektáló autofókusszal.

A hardveres alapokkal a Motorola/Lenovo tartotta a G osztály logikáját, viszonylag olcsó és lassú lapka került a telefonokba, Cortex-A53-as magokkal. A nyolcmagos Snapdragon 617 névleges órajele 1,5 GHz, ez a chip dolgozik egyébként a HTC sokkal magasabbra pozicionált A9-es telefonjában is - ez persze semmit nem változtat a tényen, hogy ez bizony nem erőgép. Az előző G-k esetében a Motorola okosan játszott az operációs rendszer optimalizálásával, a felesleges segédprogramok és a gyártói csicsa nélkülözésével a telefonok viszonylag gyorsnak érződtek.

Elvben ez a megközelítés a negyedik generációra is maradt, vagyis a gyártó csupán minimális mértékben nyúlt hozzá a Google-féle Androidhoz, ami a képernyők alapján a G4-re is igaz. A hosszabb távú használhatóságot az operatív tár mérete befolyásolja, érdekes módon a Motorola/Lenovo ezt összekötötte a háttértárral a G4 Plus esetében: a belépő modell 2 GB RAM mellél 16 gigabájt tárolót ad, a középső 3/32, a csúcsmodell pedig 4/64 gigabájtot kínál (RAM/háttértár). A sima G4-nél a RAM (sajnos) fix, egységesen 2 gigabájtnyi jár.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A G4 Plus másik megkülönböztető jegye az ujjlenyomat-olvasó, amely (sajnos) az előlapra, a kijelző alá került. Pedig a Motorola korábban már rájött, hogy a hátlapon van ennek a helye, ahogy azt a Moto X 2014 vagy a Nexus 6 esetében demonstrálta is, kár, hogy akkor a szenzor szállítóját a cég alól kivásárolta az utolsó pillanatban az Apple. Most mégis egy kevésbé kézreálló helyre, az előlapra került a szenzor, amely egyébként nem nyomógomb, nem visz a kezdőképernyőre, ezt a feladatot továbbra is a kijelző alsó részét elfoglaló virtuális gombok látják el.

A családot egyébként a nyár folyamán egy harmadik G4 is kiegészíti, a G4 Play a tavalyi modell processzorát recikálja, várhatóan a társaknál valamivel alacsonyabb áron.

Hihetetlen: hamarosan hivatalosan hazánkba hozzák?

Meg nem erősített információink szerint egyébként hamarosan Magyarországon is újraindulhat a Motorola (illetve Moto) termékek értékesítése, értelemszerűen a hazai Lenovo képviseli majd a modelleket. Hivatalos bejelentés ezzel kapcsolatban egyelőre nincs, de jelen állás szerint már akár nyáron újra megjelenhetnek gyártói forrásból (nem szürkeimportból) a Motók itthon is.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.