Szerző: Gálffy Csaba

2016. május 13. 14:00

Miért fektet kínai taxiappba az Apple?

Sokakat fejvakarásra késztetett, hogy miért fektet egymilliárd dollárt egy kínai taxiappba az Apple. A döntés mögött több új stratégiai irány is felsejlik, vegyük számba ezeket.

Egymilliárd dollárt fektet az Apple a kínai taxis piacba - jelentette be a vállalat. A cég a Didi Chuxing szolgáltatást tőkésíti fel. "Több stratégiai oka is van ennek a befektetésnek, például így esélyünk van tanulni a kínai piac bizonyos szegmenseiről. És természetesen úgy gondoljuk, hogy jó megtérülése lesz idővel a befektetett tőkének" - mondta el Tim Cook Apple-vezér a Reutersnek. Az Apple elképesztően nagy tőkeállománnyal rendelkezik, az utolsó negyedévet 55,2 milliárd dollár készpénzzel és 177 milliárd hosszabb távon lekötött befektetéssel zárta a cég, igaz, emellett rendelkezik már mintegy 80 milliárdnyi hitellel is, amelyből a részvényvisszavásárlásokat és az osztalékokat finanszírozza.

A gigantikus pénzhalom érdekes lehetőségeket nyit az Apple előtt - a cég hagyományosan sokat fektet például a beszállítói láncba, segíti gyártósorok építését olcsó hitellel. Az új befektetés azonban új irányt jelöl, a Didi Chuxing az Apple-nek nem partnere, és jelen állás szerint egy ideig nem is lesz az. De az Apple fejlesztés alatt álló elektromos autója változtathat ezen, a stratégiai befektetés a kimondottan prémium autókkal operáló taxis szolgáltatást stabilan az Apple táborához szögezheti.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Ennél is fontosabb lehet azonban, hogy az Apple éppen aktívan építi szövetségesi hálózatát a különböző versenytársak ellenében. Elképzelhető, hogy a cég az egymilliárd dollárért nem csak a Didi Chuxing, hanem a két nagy tulajdonos, az Alibaba és a Tencent jóindulatát és partnerségét is megvásárolta, amit a taxis szolgáltatástól nagyon távol, például az iOS-ökoszisztémában kamatoztathat. A két cég ugyanis mára a kínai digitális szolgáltatások terén megkerülhetetlenné vált, az Apple-nek is elemi érdeke a stratégiai partnerségi viszony felépítése.

Kínában drága a részesedés

A Didi Chuxing (vagy magyaros átírással Titi Csuhszing) a két nagy kínai taxis szolgáltatás egyesülésével keletkezett, a Tencent által támogatott Didi Dache és az Alibaba-féle Kuaidi Dache összeolvadásával. A két nagy kínai tech cég előbb Didi Kuaidi néven vonta össze a taxiappokat, majd ezt nevezte át Didi Chuxingra. A két eredeti cég egyébként nagyjából 55-40 százalékban birtokolta a kínai taxiapp-piacot, az egyesüléssel pedig gyakorlatilag egyeduralkodó ebben a szegmensben, más kezdeményezés labdába sem tud rúgni mellette, az utazások mintegy 90 százalékát szervezi ez a szolgáltatás.

A kínai piacon egyébként az Uber is jelen van, a cég elképesztő árháborút visel a Didi Chuxing ellenében. Hogy mennyire vérre menő a küzdelem? Travis Kalanick alapító-vezérigazgató szerint az Uber évi egymilliárd dollárt veszít Kínában, ennyibe kerül a cégnek a mélyen költség alá árazott személyszállítás. A kínai versenytársak egyesülését is ez az árverseny indokolta, a cégek belátták, hogy a dömpingáron történő piacszerzés nem hatékony.

a címlapról