:

Szerző: Gálffy Csaba

2016. május 10. 10:30

HTC: itt van már a gödör alja?

Felvásárlás lehet a HTC vége, az ígéretes VR-platform globális bevezetése ugyanis túl nagy falat lehet a gyártó számára. Remélhetőleg lesz folytatás, még ha más színekben is.

A Vive VR-szemüveg kapcsán újra az érdeklődés homlokterébe került a HTC, a szebb napokat látott tajvani gyártó az okostelefonos piacon ugyan bukást bukásra halmoz, a virtuális-valóság viszont akár meg is mentheti a céget. A gyártó most közzétette a negyedéves pénzügyi eredményeit, gyorsan megnéztük, képes lehet-e a HTC életben maradni addig, amíg a Vive érett termékké válik?

A sarokszámok katasztrofálisak, nem nagyon lehet ezen szépíteni: a cég bevétele óriásit esett, a tavalyi viszonylag jó első negyedévhez képest újra meredek zuhanásban a HTC. A bevétel 1,28 milliárd amerikai dollárnak megfelelő tajvani dollárról kevesebb, mint felére, 454 millió dollárra esett, ez pedig a cég jelképes tavalyi nyereségét is eltüntette, a január-márciusi időszakban 80 millió dolláros veszteséget írt fel a vállalat.

Ami különösen aggasztó, hogy a HTC üzemi szinten is vastagon veszteséges, 148 millió amerikai dollárnak megfelelő tajvani dollárt égetett a cég egyetlen negyedév alatt, ez -32,4 százalékos üzemi eredményhányadnak felel meg. Hogy a vállalat még mindig a felszínen tudott maradni, az annak köszönhető, hogy gyors ütemben értékesíti a meglévő vagyonát, ebben a negyedévben a taojüani terület és épületek eladásával sikerült 65 millió dollárra szert tenni.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ilyenkor a cég rövid távú túlélése már a készpénzállomány alakulásán múlik. Szerencsére a HTC elképesztő készpénztartalékot halmozott fel az okostelefonos boom idején, így van miből égetni egyelőre, a tavalyi 1,6 milliárd (amerikai) dolláros állományból még mindig rendelkezésre áll 1,28 milliárd dollár (és ez még emelkedett is a három hónappal ezelőtti 1,21 milliárdhoz képest), a következő negyedévekben így várhatóan nem kerül fizetésképtelenség közelébe a gyártó.

Képes lehet tehát a HTC sikeresen bevezetni a piacra a Vive-ot? Ez egyelőre nem világos. A fejlesztői ökoszisztéma felépítése, a termékmarketing, a globális bevezetés elképesztően tőkeigényes, amit a tajvani gyártó jelen állás szerint valószínűleg nem lesz képes saját zsebből finanszírozni. Öröm az ürömben, hogy a HTC-t most nagyon gyorsan felvásárolhatja egy külső fél, és ezzel megmentheti a nagyon ígéretes technológiát: a cég piaci értékelése mintegy 1,66 milliárd amerikai dollár, ha ebből kivonjuk az 1,28 milliárdos készpénzállományt, akkor mindössze 380 milliót ér a HTC. Ha az Oculusért kereken 2 milliárdot adott a Facebook, remélhetőleg a tajvani csapatban is lát majd valamelyik szereplő fantáziát.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 02:19

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.