Szerző: Gálffy Csaba

2016. május 10. 10:30

HTC: itt van már a gödör alja?

Felvásárlás lehet a HTC vége, az ígéretes VR-platform globális bevezetése ugyanis túl nagy falat lehet a gyártó számára. Remélhetőleg lesz folytatás, még ha más színekben is.

A Vive VR-szemüveg kapcsán újra az érdeklődés homlokterébe került a HTC, a szebb napokat látott tajvani gyártó az okostelefonos piacon ugyan bukást bukásra halmoz, a virtuális-valóság viszont akár meg is mentheti a céget. A gyártó most közzétette a negyedéves pénzügyi eredményeit, gyorsan megnéztük, képes lehet-e a HTC életben maradni addig, amíg a Vive érett termékké válik?

A sarokszámok katasztrofálisak, nem nagyon lehet ezen szépíteni: a cég bevétele óriásit esett, a tavalyi viszonylag jó első negyedévhez képest újra meredek zuhanásban a HTC. A bevétel 1,28 milliárd amerikai dollárnak megfelelő tajvani dollárról kevesebb, mint felére, 454 millió dollárra esett, ez pedig a cég jelképes tavalyi nyereségét is eltüntette, a január-márciusi időszakban 80 millió dolláros veszteséget írt fel a vállalat.

Ami különösen aggasztó, hogy a HTC üzemi szinten is vastagon veszteséges, 148 millió amerikai dollárnak megfelelő tajvani dollárt égetett a cég egyetlen negyedév alatt, ez -32,4 százalékos üzemi eredményhányadnak felel meg. Hogy a vállalat még mindig a felszínen tudott maradni, az annak köszönhető, hogy gyors ütemben értékesíti a meglévő vagyonát, ebben a negyedévben a taojüani terület és épületek eladásával sikerült 65 millió dollárra szert tenni.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Ilyenkor a cég rövid távú túlélése már a készpénzállomány alakulásán múlik. Szerencsére a HTC elképesztő készpénztartalékot halmozott fel az okostelefonos boom idején, így van miből égetni egyelőre, a tavalyi 1,6 milliárd (amerikai) dolláros állományból még mindig rendelkezésre áll 1,28 milliárd dollár (és ez még emelkedett is a három hónappal ezelőtti 1,21 milliárdhoz képest), a következő negyedévekben így várhatóan nem kerül fizetésképtelenség közelébe a gyártó.

Képes lehet tehát a HTC sikeresen bevezetni a piacra a Vive-ot? Ez egyelőre nem világos. A fejlesztői ökoszisztéma felépítése, a termékmarketing, a globális bevezetés elképesztően tőkeigényes, amit a tajvani gyártó jelen állás szerint valószínűleg nem lesz képes saját zsebből finanszírozni. Öröm az ürömben, hogy a HTC-t most nagyon gyorsan felvásárolhatja egy külső fél, és ezzel megmentheti a nagyon ígéretes technológiát: a cég piaci értékelése mintegy 1,66 milliárd amerikai dollár, ha ebből kivonjuk az 1,28 milliárdos készpénzállományt, akkor mindössze 380 milliót ér a HTC. Ha az Oculusért kereken 2 milliárdot adott a Facebook, remélhetőleg a tajvani csapatban is lát majd valamelyik szereplő fantáziát.

a címlapról