Szerző: Voith Hunor

2016. május 4. 09:30

HTTPS-re vált a Google blogplatformja

A HTTP oldalak is elérhetőek maradnak, de a látogatókat át lehet irányítani a biztonságosabb csatornára.

Több mint fél évnyi tesztelés után általánosan is bevezeti a HTTPS támogatást a Google a Blogspot doménen hosztolt oldalaknál - jelentette be a cég egy blogbejegyzésben. Ezzel egyidőben az opcionális tesztelés alatt a HTTPS mód bekapcsolására szolgáló HTTPS Availability funkció is eltűnik az adminisztrációs felületről.

A lépés természetesen nem azt jelenti, hogy a blogspotos oldalak mostantól csak HTTPS csatornán keresztül lesznek elérhetőek, a szerverek a sima HTTP lekéréseket továbbra is kiszolgálják. Az oldalak tulajdonosai viszont kikényszeríthetik a titkosított csatorna használatát: a Blogspot adminisztrációs felületére bekerült egy HTTPS Redirect kapcsoló, melyet aktiválva a látogatók mindenképpen a HTTPS-es verzióra kerülnek.

A módosítás az egyedi doméneken egyelőre nem lép életbe, továbbá a Google arra is figyelmeztet, hogy a kevert kiszolgálású (HTTP és HTTPS egyaránt) oldalak HTTPS verzióinál előfordulhatnak hibák, melyek kiszűrésére és javítására a cég ezt az eszközt ajánlja.

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

A másik óriási blogplatform, a WordPress.com egy lépéssel a Google előtt jár, ott néhány hete az egyedi domének is részesülnek a védelemből. A WordPress a Let's Encrypt segítségével biztosít nagy számban SSL tanúsítványokat - a többek között az EFF, az Akamai, a Mozilla és a Cisco által is támogatott tanúsíványkibocsátó már több mint kétmillió ingyenes tanúsítványt adott ki.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról