Szerző: Voith Hunor

2016. május 2. 12:21

Megint meglehet a Bitcoin megalkotója?

Craig Steven Wright ausztrál kriptográfus és üzletember maga lépett a nyilvánosság elé. A szakemberek megosztottak a kérdésben, bőven maradtak még kételyek.

Frissítés

Szakemberek mostanra gyakorlatilag egyöntetűen értéktelennek minősítették Wright nyilvánosságra hozott “bizonyítékait”. Ezt követően rögtön felmerült a kérdés, hogy ha Wright tényleg felelősséget akar vállalni a technológia megalkotásáért, vajon miért  megkérdőjelezhető bizonyítékkal teszi azt. Ezek tükrében az is furcsa, hogy ez hogy ment át Jon Matonis és Gavin Andresen “műszaki szűrőin”, és az is, hogy a hitelességére kínosan ügyelő BBC-nél ez vajon hogy nem bukott ki.

Eredeti cikkünk

Az eddig elérhető információk alapján úgy fest, hogy fény derült a Bitcoin megalkotójának valódi kilétére: a Satoshi Nakamoto álnév mögött az ausztrál Craig Steven Wright áll. Wright nem először kerül szóba, mint a kriptopénz atyja, tavaly a Wired hosszú vezércikkben taglalta, miért tartja valószínűnek ezt az eshetőséget. Az írást követően a média mellett az ausztrál adóhivatal is rászállt a Wrightra – hivatalosan ugyan nem óriásinak vélt bitcoin-vagyona miatt, de a hirtelen jött vizsgálat időzítése elég egyértelművé tette az okot.

Craig Wright saját bevallása szerint mára egyszerűen megunta, hogy újságírók és hivatalos állami szervek is folyamatosan turkálnak az életében (és családi, ismerősi körét is folyamatosan zaklatják), ezért most inkább lerántotta magáról az eddig féltve őrzött leplet. Bizonyítékait a BBC-nek, az Economistnak és a GQ-nak mutatta meg, valamint egy blogbejegyzést is írt ennek jegyében. A média korábban már többször is lyukra futott Satoshi leleplezésével, a legemlékezetesebb kísérlet a Newsweekhez fűződik, mely úgy hozta le szenzációnak szánt cikkét, hogy a történet nagyon ingatag lábakon állt – viszont a hírbe hozott Dorian Nakamoto életét hónapokra megkeserítette.

"Csak hagyjanak békén!"

Azon felül, hogy Wright a Bitcoin technológia és a blockchainnek hívott eloszott könyvelési rendszer beható ismeretét demonstrálta, egyértelműbben is igyekezett bizonyítani állításának valódiságát. Ehhez a legkorábbi blokkok (első és kilencedik) privát kulcsával írt alá üzeneteket – az ezekből a blokkokból származó bitcoinok kerültek át a rendszer első tranzakciójával Hal Finney egykori kriptográfushoz, aki Wright szerint aktívan segédkezett ötletei megvalósításában.

Bizonyítékait Jon Matonis, a Bitcoin Alapítvány egyik alapítója is megvizsgálta, és azok valamint korábbi találkozóik alapján arra jutott, hogy nincs oka megkérdőjelezni Wright állításának hitelességét. "Lehetőségem volt megvizsgálni a releváns adatokat kriptográfiai, társadalmi és műszaki vonalon is. A látottak alapján szilárdan hiszem, hogy Craig Steven Wright mindhárom kategóriában megfelel" - írja blogbejegyzésében Matonis.

Wright azt mondja, nagyon sajnálja, hogy erre a lépésre kényszerült, mert egyáltalán nem vágyik sem hírnévre, sem elismerésre, sem vagyonra – csak nyugodtan szeretne tovább dolgozni. A GQ szerint Wright meglehetősen indulatos volt az interjú alatt, és azt mondta, hogy ha nem tetszik a stílusa, "húzzanak a p....ba", mert a beszélgetés egy egyszeri alkalom.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Satoshi Nakamotóhoz mintegy egymillió bitcoin birtoklását kötik, amit még a bitcoin korai életszakaszában halmozott fel, és sose nyúlt hozzá. Ez az összes forgalomban levő bitcoinnak (15 és fél millió) is igen jelentős része, továbbá "valódi" pénzben is sokat ér, a jelenlegi árfolyamon nagyjából 450 millió dollárt.

Ez nem műszaki bizonyíték

A bitcoin fejlesztői közösségében egyelőre bőven akadnak kétkedők is, saját forrásunk egy tegnap esti New York-i repülőútnak és az időeltolódásnak köszönhetően (a hírt ugyanis a brit lapok robbantották) tőlünk értesült Wright lépéséről. Blummer Tamás, a korábban felvásárolt Bits of Proof alapítója és jelenleg a Digital Asset Holdings vezető ledger architectje egy gyors vizsgálat alapján azt mondta a HWSW-nek, hogy a Wright blogbejegyzésében részletezett módszer műszakilag egyáltalán nem bizonyító erejű.

 

 

Sőt, ezt akár ő is replikálni tudná, mert nem egy privát kulcsról van szó, hanem egy már végrehajtott tranzakcióból kiemelt aláírásdarabról – nem is érti, hogy ha tényleg Wright használta a Nakamoto álnevet, akkor miért nem tényleges, megkérdőjelezhetetlen műszaki bizonyítékkal állt elő. Az viszont, hogy olyan "régi motorosok" is Wright mellé álltak, mint Jon Matonis és a bitcoin fejlesztésében szintén kulcsszerepet betöltő Gavin Andresen, őt is összezavarja Wright hitelességével kapcsolatban.

A fejleményekkel a cikket folyamatosan frissítjük.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról