Szerző: Gálffy Csaba

2016. április 29. 15:53

Sony: zakózott a telefongyártás

Továbbra sincs vége a Sony vesszőfutásának, a legendás japán elektronikai gyártó szenvedése folytatódik.

Nagy nehézségek árán kecmergett ki a Sony a hosszú lejtmenetből az előző években, a most közzétett negyedéves eredmények szerint azonban a válságnak továbbra sincs vége. A telefonos üzletág hatalmasat zakózott, de a korábban sikeres komponensgyártást is masszív értékcsökkenési leírás taszította mínuszba. Az egész cég bevétele az első negyedévben 5,9 százalékkal, 16 milliárd dollárnak megfelelő japán jenre esett, amihez jelentős, 822 millió dolláros üzemi veszteség társult, a nettó veszteség pedig 782 millió dollárt tett ki.

Sony: hagyjuk a telefonokat - vásárlók: hagyjuk a Sonyt

A leglátványosabb visszaesést a telefonos részleg produkálta, a bevétel 38.3 százalékkal, 1,6 milliárd dollárnak megfelelő japán jenre esett vissza. A visszaesés várható volt, a cég korábban bejelentette, hogy teljesen újragondolja a telefonos divízió stratégiáját, és kivonul azokból a szegmensekből és piacokról, ahol nem tud nyereségesen működni. Ez a legolcsóbb, belépő szintű telefonokat jelentette elsősorban, ahol a Sony a pusztító árversenyt és a kínai dömpinget nem bírta.

Sony Xperia Z5 Premium - nem mind arany.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az ilyen szintű visszaesés azonban meghökkentő, éves szinten a bevétel több, mint harmada eltűnt, ráadásul a visszalépés nem is hozott egyelőre számottevő eredményt, az üzletág még üzemi szinten is veszteséges. Ez azt jelenti, hogy a Sony átlagban minden egyes legyártott telefonnal veszteséget termel - összesen most 372 millió dollárnyit. Ez persze javulás az előző évben elkönyvelt 520 milliós veszteséghez képest, a várakozásokat azonban alulmúlja a reform hatása.

Komponensek - orbitális veszteségbe csúszott

A Sony korábban megmentőnek kikiáltott részlege a félvezetőkkel és egyéb komponensek gyártásával foglalkozó "Devices" üzletág. Ide tartozik a különböző részegységek gyártása, amelyeket a Sony más gyártók eszközeihez, telefonjaihoz készít - például itt készülnek a csúcs-Samsungok és az iPhone-ok képérzékelői is. Az előző periódusokban rendre ez az üzletág teljesített a legjobban, a most zárt negyedévben azonban 15 százalékkal, 1,68 milliárd dollárra eső bevételt, és döbbenetes, 707 millió dolláros üzemi veszteséget könyvelt el a részleg.

A meglepően masszív veszteséget a Sony a kameraérzékelők iránti visszaeső kereslettel magyarázza. Az előzetes pénzügyi tervekhez képest jóval alacsonyabb bevételre számít most a gyártó, az ilyenkor szokásos módszereknek megfelelően pedig az üzletág értékéből jelentős, 500 milliót meghaladó csökkenést írt le. A komponensekkel és a telefonokkal foglalkozó üzletágon kívül minden más részleg szerény 40-150 millió dolláros üzemi nyereséget ért el. Felfelé csupán a Sony Pictures, a filmes biznisz lógott ki, a ragyogó, 463 milliós eredmény az egyetlen pozitív meglepetés a Sony könyvelésében.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról