Szerző: Voith Hunor

2016. április 26. 12:30

Exchange támogatást kap az androidos Gmail

Fontos új funkciót kap a levelező, folytatódik a kiszorítósdi a metaplatform-háborúban.

Nagyon szűkszavú blogbejegyzésben jelentette be a Google, hogy egy mostanában élesedő frissítést követően az androidos Gmail kliens az Exchange fiókokat is támogatni fogja – a levelezés mellett a naptárat is beleértve. Az aprónak tűnő, de valójában igen fontos fejlesztés kicsit kifoghatja a szelet a Microsoft androidos vitorlájából, és a Gmailen (szélesebb körben pedig egyéb Google appokban) tarthat olyan céges felhasználókat, akik elsősorban az Exchange miatt használnak mobilos Outlookot.

Ki tud a másik hátán magasabbra mászni?

A Microsoft az utóbbi egy-másfél évben óriási lépésekkel vette be magát az androidos és iOS-es ökoszisztémákba mobilalkalmazásaival és az azok mögött álló felhős szolgáltatásaival. Érthető, hiszen a cég a mobil operációs rendszerek és alkalmazásboltok versenyében mára teljesen irrelevánssá vált, ezt a kimenetelt pedig a Microsofton belül már régóta előre láthatták, így alternatív útvonalat kerestek és stratégiát váltottak: az operációs rendszerek felett átívelő jelenlét, a metaplatform felé vették az irányt.

Az egyik legfontosabb lépés a mobilos Office-appok rendbe tétele és elterjesztése volt. Előbbihez a Microsoft rendre külső segítéghez folyamodott, azaz felvásárolt már sikeres alkalmazásokat és a mögöttük álló fejlesztőcsapatokat – így lett például az Acompli levelezőjéből később mobilos Outlook kliens. A népszerűsítéshez pedig a cég számos gyártóval kötött megállapodást, így az appok előtelepítve, esetleg ingyenes éves előfizetéssel érkeztek és érkeznek a vásárlókhoz.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az Outlook különösen fontos része a stratégiának, mert nagyon sok cégnél használnak Exchange-et a levelezés bonyolítására, amit az androidos okostelefonokon és tableteken alapértelmezett Gmail klienssel eddig nem lehetett igénybe venni. Ez pedig közvetve a Microsoft malmára hajtotta a vizet, amit a Google a metaplatform-háborúban bizonyára nem nézett jó szemmel, hiszen mindkét vállalat érdeke az, hogy felhasználóit minél inkább saját appjain belül tartsa. A küzdelem egyik következő mérföldköve a Play Store Chrome OS-es és vélhetően később Chrome-os debütálása lehet.

Frissítés: érdekes módon az Exchange-támogatást a Google eddig is biztosította a Gmail-appon keresztül, de kizárólag a Nexus készülékeken. A frissítéssel ez a funkció a többi androidos eszközön is elérhetővé válik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról