Szerző: Hlács Ferenc

2016. április 22. 15:30

Letölthető az Ubuntu 16.04 LTS

Régóta várt újításokkal érkezik az Ubuntu legfrissebb, 16.04-es LTS verziója. A rendszer már letölthető, a Canonical öt év támogatást ad hozzá.

A várakozásoknak megfelelően elérhetővé vált a legnépszerűbb Linux disztribúció legfrissebb stabil, hosszú távú támogatást élvező verziója, az Ubuntu 16.04 LTS. Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a rendszer több új funkcióval érkezik, köztük számos, a felhasználók visszajelzései alapján eszközölt módosítással.

A rendszer a Linux 4.4-es kerneljét használja, erről korábban itt írtunk részletesen.

Az egyik fontos újdonság a "snap" csomagformátum, amely növeli az operációs rendszer IoT, illetve az asztali és mobileszközökre szánt kiadásai közötti konvergenciát, valamint az ismert "apt-get" és "deb" csomagkezelőkkel szemben garantálja, hogy a telepítések nem érnek véget köztes állapotban, a rendszer sikertelen telepítés esetén egyszerűen visszaáll folyamat megkezdése előtti státuszba. A debianos csomagkezelő emellett persze továbbra is működik majd a rendszerben, a két eszköz párhuzamosan használható. Az új formátum egyébként az IoT eszközökhöz készült Ubuntu Core-ban jelent meg először, mostantól pedig az asztali és mobil verziók is támogatják.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x)

Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x) Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

A 16.04-es Ubuntuval érkezik továbbá az LXD is, az LXC konténerekhez készült hypervisor. Az OpenStackhez használva az LXD jóval kisebb késleltetést tesz lehetővé a munkafolyamatoknál, más, felhőinfrastruktúra-megoldásokhoz képest, ami különösen az olyan területeken lehet hasznos, mint a médiakódolás, streamelés, a telekommunikációs hálózatfunkciók virtualizációja vagy a valós idejű pénzügyi tranzakciók elemzése.

A már korábban beharangozott ZFS (Zettabyte File System) fájlrendszer és kötetkezelő támogatása is megérkezik a legfrissebb Ubuntuba, amely olyan új képességeket hoz, mint az automatikus fájlrendszerjavítás, adatsérülés elleni folyamatos integritás-ellenőrzés vagy a copy-on-write klónozás. Az eredetileg a Sun Microsystemstől származó megoldás nagyjából egy évtizede érhető el szabadon, annak licence azonban sokak szerint nem kompatibilis a Linux és az Ubuntu licencével - ennek ellenére a Canonical beemelte azt a disztribúciójába. Az új Ubuntu-verziónak továbbá a nagy skálázódású vállalatok is örülhetnek, a rendszerben ugyanis a CephFS elosztott fájlrendszer is helyet kapott.

A frissen megjelent Ubuntu 16.04 LTS címkéje öt év támogatást és biztonsági frissítéseket jelent a rendszert fejlesztő Canonical részéről. A szoftver már letölthető a disztribúció hivatalos weboldaláról.

4 alkalmas, 12 órás biztonságos szoftverfejlesztés alapjai és Scrum otthonról képzésekkel köszönünk el 2020-tól.

a címlapról