:

Szerző: Hlács Ferenc

2016. április 20. 11:10

Új, adatközpontokba szánt HDD-család a Western Digitaltól

Három új merevlemezzel indította útjára WD Gold névre keresztelt, adatközpontokba szánt tárolóit a Western Digital. A sorozat 8, 6 és 4 terabájtos modellekkel debütál, a későbbiekben pedig a WD Re termékeket is leváltja majd.

Új merevlemezcsaládot jelentett be a Western Digital, a WD Gold néven futó új szériát a gyártó kifejezetten adatközpontokba szánja. A cég szerint a jelenlegi Re szériát idővel leváltó új sorozat a kis- és középvállalatok számára is jó választás lehet, a 3,5 hüvelykes lemezek ugyanis új elektronikájuknak hála 15 százalékkal energiahatékonyabbak mint a korábbi generációk.

A gyártó első körben három lemezt ad ki az arany sorozat zászlója alatt, ezek a WD8002FRYZ, a WD6002FRYZ és a WD4002FRYZ, amelyek 8, 6, illetve 4 terabájt tárhelyet biztosítanak. Mindhárom tároló sebessége 7200 RPM, 128 megabájt DRAM cache-t kaptak és másodpercenként 6 gigabit sebességű SATA interfészen lehet csatlakozni hozzájuk. A vállalat a két kisebb verziónál 9,1 watt, a legnagyobb modell esetében pedig 7,4 wattos teljesítményről beszél. A lemezekhez egytől egyig igen impresszív, 2,5 millió órás MBTF érték tartozik, azaz ennyi a meghibásodások között átlagosan eltelt idő.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Azt nem árulta el a vállalat, hogy az egyes eszközökben hány lemez dolgozik, az viszont tudható, hogy azok PMR (merőleges polarizációt használó rögzítés) technológiát használnak, illetve a 8 terabájtos modellt a cég héliummal is feltöltötte, így csökkentve a mozgó alkatrészeknél fellépő ellenállást, a fogyasztás visszafogása végett. A 6 terabájtos verzióba ismeretlen méretű NAND cache is jutott (egyelőre nem tudni, hogy ez jelen van-e a legkisebb modellben), ezzel az AnandTech szerint ez lehet az első adatközpontokba szánt, hibrid tároló. A merevlemez a korábbi, Re szériás megfelelőjéhez képest 30 százalékkal nagyobb véletlenszerű írási teljesítményt ígér. A legkisebb, 4 terabájtos modell szekvenciális írás-olvasás terén 18 százalékkal hagyja maga mögött az előző generációt.

A két kisebb modellen egyébként a Western Digital japán leányvállalata, a HGST logója is megtalálható, noha a cég ezeket is a WD márka alatt értékesíti. A Western Digital mindhárom merevlemezre 5 év garanciát biztosít. A Gold sorozat modelljei már megrendelhetők, a legnagyobb, 8 terabájtos lemez nettó 629, a kisebbek pedig 429, illetve 309 dolláros áron kerülnek piacra.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 20:55

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.