Szerző: Asztalos Olivér

2016. április 19. 17:00

Skylake van, plusz USB nincs a frissített MacBookban

Frissítette szupervékony, ultrakönnyű MacBookját az Apple. Az új gépek megkapták az Intel Skylake processzorait, frissültek az SSD-k, illetve egy új színopció is megjelent, viszont második USB port továbbra sincs.

Megérkezett a tavaly bemutatott retinás MacBook első frissítése. A ráncfelvarrás szerencsére épp a gép egyik leggyengébb pontját érintette, az első generációs, néhány gyermekbetegséggel küzdő Intel Core M processzort cserélte le az Apple. Helyére a legújabb, Skylake-alapú Core m3, m5 és m7 központi egységek kerültek, aminek hála remélhetőleg sokat javulhat a felhasználói élmény. Ezzel talán megszűnhetnek a CPU és a GPU gyenge teljesítményéből fakadó különféle irritáló lassulások, ugyanakkor sajnos továbbra is be kell érni egyetlen, a gép töltéséhez is szükséges USB Type-C aljzattal illetve a termék többi korlátozásával is.

Az Apple három processzort választott az aktuális Skylake-alapú Core m palettáról, így a legkisebb m3-6Y30 mellett még az m5-6Y54, illetve az m7-6Y75 kerülhet az új gépekbe. A processzorok rendre 900, 1100, és 1200 MHz-es alapórajellel, illetve 2200, 2700, és 3100 MHz-es maximális turbó frekvenciával rendelkeznek.

A legújabb Core M processzorok az Intel HD Graphics 515 grafikus vezérlőjét tartalmazzák. Ez összesen 24 EU-t, magyarul végrehajtóegységet takar, melyek alapórajele egységesen 300 MHz, a maximális órajel pedig a processzor típusától függően 850, 900, vagy 1000 MHz lehet. Az Apple hivatalos közleménye szerint mindez 25 százalékos javulást eredményez az elődhöz viszonyítva.

A rendszermemória mérete és típusa nem változott, maradt a 8 gigabájt 1866 MHz-es LPDDR3 RAM, mely mellé már új, PCIe csatolós SSD érkezett, 256 vagy 512 gigabájtos tárkapacitással. A többi komponenshez nem nyúlt az Apple, azaz maradt a remek minőségű, 2304x1440-es felbontású 16:10-es IPS kijelző, annak viszont már jóval kevésbé lehet örülni, hogy az egyetlen szál USB Type-C aljzat koncepcióját sem írták át. Mindez azt jelenti, hogy továbbra is csak egy külön megvásárolható elosztóval lehet egy időben tölteni és USB-s meghajtót, vagy éppen külső kijelzőt csatlakoztatni a MacBookhoz.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Utóbbival szemben ugyancsak pozitívum, hogy körülbelül egy órával, legfeljebb 10 órára nőtt a gép üzemideje, miközben az akkumulátor kapacitása csak minimálisan, körülbelül 4,5 százalékkal bővült. Ennek ellenére a tömeg nem változott, a frissített MacBook is mindössze 0,92 kilogrammot nyom. Apró, de a célközönség egy részének fontos újítás lehet, hogy bővült a színpaletta, megjelent az iPhone 6s készülékekkel tavaly bevezetett rozéarany opció. A MacBook ára nem változott, az összeg a processzor típusától, illetve tárkapacitástól függően 1299-től 1599 dollárig változhat.

8 GB memória az összes 13-as MacBook Airben

A MacBook frissítése mellett a MacBook Airhez is hozzányúlt az Apple. Mostantól a nagyobbik, 13 hüvelykes Air gépek kivétel nélkül 8 gigabájt rendszermemóriával érkeznek. A processzorhoz, illetve a több komponenshez, valamint a dizájnhoz továbbra sem nyúlt az Apple, az Air-ek továbbra is Broadwell processzorokkal érkeznek, ugyanabban a 2010-ben rajtolt formatervben.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.