Szerző: Asztalos Olivér

2016. április 19. 13:34

Vállalati megoldásoktól szabadul a HP Inc.

A kanadai OpenText vásárolta fel a HP Inc.-nél mostohagyerekké vált dokumentumkezelési portfóliót, amely a HP-HPE kettészakadást követően rekedt a cégnél. A vakvágányra került szolgáltatások és szoftverek a vállalati információkezelő rendszerét egészíthetik ki az új tulajdonosnál.

Portfóliójába nem illő szolgáltatásoktól vált meg a HP Inc. A HP nyomtatós és PC-s üzletágából alakult különálló vállalatnál maradt több, a nagyvállalati ügyfeleknek szánt szolgáltatás és szoftverportfólió is maradt, amely az új cég fókuszába már egyáltalán nem illeszkedik, ezek nagy részét, a féltucat tagból álló HP Engage csomagot értékesítette az OpenTextnek. A portfólió részeként a HP TeamSite mellett a HP MediaBin, a HP Qfiniti, a HP Explore, a HP Aurasma, valamint a HP Optimost is új gazdára talált.

A kanadai székhelyű, vállalati CMS (tartalommenedzsment) rendszerekre specializálódott OpenText 170 millió dollárt fizet a HP Inc.-nek, amiért cserébe többek között a webes tartalomkezelő HP TeamSite-ot, a digitális vagyonkezelő (DAMS) HP MediaBin rendszert, illetve a munkaerő-optimalizáló HP Qfinitit is zsebre vághatja. A kanadai cég kalkulációi szerint az akvirált szolgáltatások évi 85-95 milliós bevételt generálhatnak majd.

A felvásárlás abszolút illik az OpenText akutális stratégiájába, mely folyamatosan kisebb, profitábilis egységek felszippantásával egészíti ki az EIM (vállalati információkezelő) rendszerét, amiben a kanadaiak a következő ERP-t (vállalati erőforrás tervező) vizionálják. Az OpenText gyakorlatilag saját, új köntösébe öltözteti a megszerzett régebbi rendszereket, miközben az akvizícióval új ügyfelekre is szert tesz, akik a vállalat többi szolgáltatására is vevők lehetnek.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A bejelentésben rendhagyó módon nem a felvásárlások ténye jelenti a legnagyobb érdekességet, nagyobb kérdést vet fel, hogy miként kerültek a HP Inc.-hez a vállalat profiljához abszolút nem illő termékek és szolgáltatások. A válasz egy része, hogy ezt a portfólió a HP-n belül a nyomtatós üzletághoz tartozott, és mint ilyen, az anyarészleggel együtt a HP Inc.-ben folytatta, nem pedig a nagyvállalati megoldásokban utazó HP Enterprise-ban.

És hogy kerültek ezek a megoldások a HP-hoz? A történet az Interwoven akvizíciójával indult még az előző évtized legvégén, a CMS-sel foglalkozó vállalatot az Autonomy vásárolta fel 2009 márciusában. Nagyjából két évvel később már a HP kebelezte be az Autonomyt, majd mint az most az OpenText felvásárlásából kiderült, a kettéhasadást követően nem a vállalati szolgáltatásokkal foglalkozó HPE-hez, hanem a PC-s hardverekkel és nyomtatókkal foglalkozó HP Inc.-hez kerültek a (vállalati) szolgáltatások. Mindez arra vezethető vissza, hogy a CMS szolgáltatások a nyomtatás divízióval egy fedél alatt működtek, a vállalat pedig korábban nem akarta szétszedni a divíziót. Utóbbi okára jó magyarázatnak tűnik a mostani bejelentés, a HP nem számolt érdemben a korábban megszerzett szolgáltatásokkal, azoktól valószínűleg már jó ideje szeretett volna megszabadulni.

a címlapról