Szerző: Hlács Ferenc

2016. április 19. 11:30:00

A Play Musicba is megérkeztek a podcastok

Nem kell többé elhagyniuk a Google Play Music felületét a felhasználóknak a kedvenc podcastok meghallgatásához, a keresőóriás zenestreaming szolgáltatásába végre a népszerű műsorok is megérkeztek - igaz, egyelőre csak az Egyesült Államokban és Kanadában.

Hivatalosan is elrajtoltak a podcastok a Google Play Music szolgáltatásában. A keresőóriás nagyjából fél éve említette először, hogy felhasználói számíthatnak az új funkcióra, az "online rádióadások" most pedig végre utat találtak a zenestreaming megoldás felületére, igaz egyelőre csak az Egyesült Államokban és Kanadában. Az első körből az iOS felhasználók is kimaradnak, a podcastokat jelenleg csak a Play Music webes felületéről vagy az androidos alkalmazásból van lehetőség követni.

A vállalat ezzel az iTunes, illetve az ugyancsak zenestreamingben utazó Spotify mögé is felzárkózott. Utóbbi portfóliójában egyébként szintén viszonylag frissnek számítanak a podcastok, azokat a vállalat a videós tartalmakkal párhuzamosan, idén januárban vezette be, a Spotify Now ernyője alatt. Bár több óriás - és egyes kisebb, de eltökélt szereplők - csak most kezdenek nyitni a műfaj felé, a podcastok már jó néhány éve velünk vannak. A számtalan témával foglalkozó, rádióműsor-szerű online eszmecserék népszerűsége az elmúlt időszakban ugyanakkor igen tempós növekedésbe fogott, ezt a hullámot igyekeznek meglovagolni a területre újonnan érkező nagyvállalatok.

Python everywhere! Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt bárhol és bárki használhatja.

A Google Play Music újdonsült podcast funkciójának használata magától értetődő, az alkalmazásban, illetve a webes felületen lehetőség van keresni és feliratkozni a kedvenc műsorokra, amelyek új epizódjait az app automatikusan le is tölti. A megoldás komoly előnye, hogy azzal mindenhova eljuttathatók a podcastok, ahol a Play Music is jelen van, így az androidos okostévétől a kocsiban Android Auto felületén át egészen az Android Weart futtató viselhető eszközökig lehetőség van meghallgatni azokat.

Mindezeken túl a vállalat talán legismertebb erőssége, a keresés és az ajánlások is felértékelhetik a szolgáltatást: amellett, hogy különböző témakörök alapján kategóriákban rendezi a műsorokat, a kontextuális zenei lejátszási listákhoz hasonlóan ajánl különböző podcastokat a felhasználóknak, nem csak azok érdeklődési köreit, de aktuális tevékenységét vagy akár a napszakot is figyelembe véve.

Egyelőre nem tudni, hogy a funkció mikor csorog le az öreg kontinensre, ugyanakkor érdemes szemmel tartani a szolgáltatást, a keresőóriás ugyanis sokszor mindenféle előzetes bejelentés nélkül, csendben teszi elérhetővé szolgáltatásait új régiókban.

a címlapról

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 23. 15:53

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.